Mysteriet med de försvunna E-numren…

E 260, E120, E 422…Förr kryllade det av dem överallt i våra livsmedelsförteckningar. Nu ser man dem allt mer sällan. Har maten rensats från tillsatser. Eller har alla små sifferkombinationer bara gått och gömt sig?

Jag är en sådan som alltid läser på innehållsförteckningen (utom på korv och salami, för jag vet att om jag gör det kan jag inte äta produkten, är lite äckelmagad)

På senare tid har jag märkt en stor förändring. Listorna har blivit längre. Och alla E-nummer har försvunnit. Istället har vi fått mono- och diglycerider och ”naturliga aromämnen”.

Naturligt har blivit ett väldigt populärt ord. Allt är så naturligt. Och fritt från. Och utan tillsatt. Bara äkta vara. Tror ni mig inte så kolla bara i frysdisken på alla nya glassförpackningar. Eller Sia glass innehållsförteckning på alla nyheter.

Naturligtvis är detta en följd av debatten kring Äkta vara och tillsatser i maten. Och naturligtvis är det bra. Men samtidigt blir det lite fånigt, när producenterna av rädsla för folks E-nummerfobi bara dumpar alla förkortningar och istället skriver ut långa listor på kemikalier som inte ens kemiläraren känner igen hälften av.

Fast förmodligen funkar det. Och förmodligen har antalet tillsatser gått ner, förhoppningsvis även hos större glassproducenter. (Alla små nya lokala glassmärken är ju bara grädde, ägg och socker typ, det är ju deras grej).

Återkommer med en längre artikel kring tillsatser i glass…Måste murvla lite först!

PS. I fall du undrar: E 260 skrivs numera som ättikssyra och har en konserverande/surhetsreglerande funktion, E120 är karminsyra som ger röd färg, E 422 är glycerol och används som konsistensmedel

 

Tags: , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter