Insekter i glass – lyckat PR-trick

insektsglass

Sälj insektsglass, kontakta hälsovårdsmyndigheten, ring in pressen och vips så har du fått gratisreklam för ditt glasshak spridd över hela världen.

Sätten att få gratisreklam för sin restaurang är många, och i glassbranchen finns det massor av kreativa exempel. Att framställa glass med en kittlande äcklig ingrediens är nog vanligast.

Sparky´s homemade ice cream shop i Columbia, Missouri fick sina femton minuter i rampljuset genom att sommaren 2011 sälja Cikada-glass. Detta under en period då miljontals cikador rörde sig i horder över amerikanska midwest.

Cikadan är en rusigt stor och högljudd insekt – den största artens hanar har en kroppslängd på elva centimeter, den minsta arten bara1,4 cm. Eller bara och bara, stort för att vara en insekt säger jag (och ryser, insekter är inte min grej…) Deras ljud kan nå upp till 120 decibel.

Hur som helst.

Enligt den brittiska nätupplagan av Metro framställdes cikadasmaken genom att de anställda knatade ut på baksidan och samlade in insekterna. Sedan ryckte de bort vingarna och kokade dem. Här är det lite syftningsfel i originaltexten, men jag misstänker att det var kropparna och inte vingarna som kokades.

Sedan tillsattes socker, mjölkchoklad och allt vispades samman i en glassbas med smak av smör och brunt socker. Ner i byttan och så voila – klart att servera kunderna.

Och kunderna, de rusade till Sparky´s för att kasta sig på cikadaglassen. I alla fall enligt glassägaren som hävdar att glassen slut på mindre än en timma. Och det dagen innan den officiella försäljningen skulle börja.

Kunder som kom till Sparky´s på premiärdagen möttes istället av en lapp där det stod att det var slutsålt, och uppmanades att lägga till caféet på facebook för att på så vis få reda på när nästa laddning skulle bli klar.

Men det blev aldrig någon ny omgång. Kort efter slutförsäljningen kom nämligen den lokala hälsomyndighetsrepresentanten på besök och förbjöd Sparky´s att sälja cikadaglassen eftersom de ansåg att det var olämpligt att ha kokta insekter som glassingrediens, även om det inte var olagligt.

Men Sparky´s var förmodligen inte så ledsna över det. För nyheten spreds i medier över hela världen. Och nu har ju till och med du läst om glassfabrikören.


Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter