Kontroversiella glassar

nogger, 88an, girlieGlass är inte bara god och härlig njutning. Glass är också politik. Och då kan glass vara både rasistisk och fördomsfull.

För några år sedan fick Centrum mot rasism, en släng av paranoia och anklagade GB:s glassar Nogger och 88:an för att vara både rasistiska och nazistiska.

Det började med att den gamla klassiska Nogger fick en ny lakritssmakande kusin: Nogger black. Knappt hade den hamnat i frysdisken förrän den Centrum mot rasim gick ut med ett varnande pressmedelande:

”Centrum mot rasism uppmanar till bojkott av GB Glace reklam för att deras nya glass Nogger Black är smaklös med rasistisk anknytning.”

Det blev starten på en lång och mycket märkvärdig debatt som fördes överallt, ända upp på riksdagsnivå. Och även om debatten bitvis fördes med humor innehöll den också mycket ilska och indignation.

– Vi är inte kritiska mot färgsättningen av glassen eller namnet black, utan mot hela tankemönstret i reklamen, sade Centrum mot rasisms Amina Ek till svd.se.

Den provocerande glassen lanserades på stora reklampelare med texten ”Nogger + Lakrits = Sant”. Typsnittet var grafittiinspirerat och såg ut att vara skrivet med krita på svart asfalt.

Till aftonbladet.se berättade Centrum mot rasisms ordförande Stig Wallin hur han reagerat på reklamskyltarna.

– Jag läste dem som ”Nigger + lakrits = sant” Det var omöjligt att inte se det som en anspelning på rasism.

Samma dag hade organisationen styrelsemöte och där beslutades att man skulle agera omedelbart. Om inte GB Glace avbröt kampanjen skulle Centrum mot rasism anmäla bolaget till Ombudsmannen mot etnisk diskriminering, DO.

Motreaktionen till detta infall lät sig inte vänta. Centrum mot rasism fördömdes och förlöjligades. Tobias Billström (nuvarande migrationsministern) ansåg att respekten för yttrandefriheten var hotad, Nyamko Sabuni kände sig kränkt och ifrågasatte kraftigt kompetensen hos styrelsen i antirasismorganisationen.

 – Ska man debattera rasism och diskriminering finns det viktigare frågor att ta upp istället för att ge sig på en fjantig glassdebatt. Jag fattar inte hur de har tänkt. Det känns som ett gigantiskt tankefel, alla vet väl att Nogger kommer från nougat, sade hon till aftonbladet.se

DO valde att inte utreda anmälan kring Nogger Black. Centrum mot rasism fortsatte sin kamp mot oetiska glassar. Bara några veckor efter Nogger-attacken var det dags för GB:s andra gamla klassiker 88:an att få sig en känga.

Två damer från Antidiskrimineringsbyrån i Malmö skrev i en ökänd debattartikel (som numera inte går att hitta i Aftonbladets onlinearkiv) där de beskyllde den lilla glasspinnen för att vara nazistisk.

Och varifrån kom det? Jo, för nazister har ju länge använt siffran 88 som ett emblem på sina outfits. Detta eftersom bokstaven H är den åttonde i alfabetet. 88 blir då en nazistkod för HH som i Heil Hitler.

Att inte GB tänkt på hur genomskinligt det var tidigare…

Antirasisttanterna tyckte inte alls att deras tolkning var långsökt, utan menade att namnvalet inte kunde vara en slump.

 Från GB:s håll var man snabba med att avvisa anklagelserna. Deras pressansvariga förklarade att namnet var från 1984, och att det inte föregåtts av några rasistiska diskussioner.

fallet nogger blackAftonbladet.se frågade GB om man tänkte byta namn på glassen.

 – Knappast. Vi kan inte backa för vad som helst. Vissa hävdar ju att vår isglass Igloo cola anspelar på kokainmissbrukande eskimåer…

I andra intervjuer berättade GB att 88 också är koden för ”Love and kisses” på ett telegrafspråk.

Nogger black försvann fort. Kanske för att den inte var så god. Kanske för att den väckte för dåliga vibbar.

 Tre år efter den stora rasistdebatten kom etnologerna Oscar Pripp och Magnus Öhlander vid tankesmedjan Agora ut med boken ” Fallet Nogger Black” – en skrift där de diskuterar och analyserar vad som egentligen hände den där våren. Hur kunde en liten glass väcka så mycket känslor?

 

 

sex

Kanske var det en upprepning av ett fungerande pr-trick, eller så var det hjärnsläpp på marknadsavdelningen. Ett år efter tumultet kring Nogger black släppte GB en rosa glass med glittersmink. Namnet var Girlie. Och så var debatten igång igen.

girlie, sexistiskSexistisk, könsstereotyp, vulgär och fånig.

Ja, den fick stå ut med många mindre smickrande omdömen, den lilla rosa stjärnglassen Girlie som fanns på GB:s glasskarta under 2007. Speciellt i forum för medvetna föräldrar fick den stå ut med krigsord om bojkott och uppror. Men även från annat håll höjdes röster.

– Jag ifrågasätter att det finns en efterfrågan, sade den dåvarande generalsekreteraren för Sveriges konsumenter, Jan Bertoft, till aftonbladet.se. Han tillade också att företagen har ett ansvar för hur samhället utformas.

Det som provocerade var inte formen, färgen eller glittret, utan det faktum att glassen fått namnet Girlie.

– De får gärna kalla en glass för Girlie, men den behöver inte vara så otroligt inriktad på unga flickor och hur de skall vara, sade Jan Bertoft i samma intervju.

Debatten blev dock aldrig riktigt lika stor som den kring Nogger Black. Många misstänkte att glassen bara var ett PR-trick och valde därför att istället försöka tiga ihjäl den. Andra köpte den till sina söner i ren protest.

Vid tiden denna glass fanns i butiken var min dotter två år. Hon älskade glassen. Så klart. Rosa. Stjärna. Glitter. Silverkulor. Och ja, jag köpte den till henne. Och nej, även om jag är intresserad av genusfrågor så orkade jag inte mer än sucka.

 

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter