Älskad av alla – och konsten att få mamma att köpa glass

Den ger både tröst och släcker törst. Piggelin. Jag har aldrig träffat på en person som inte tycker om den glassen. Den smakar sommar och sol och väcker spring i benen.

I år fyller den lilla gröna isglassen Piggelin fyrtio år. Hipp hipp hurra!piggelin

Vi är många som håller Piggelin extra varmt om hjärtat. Den smakar sommarlov och väcker lyckliga bardomsminnen. Genom att Piggelin är så liten och alltid varit relativt billig så var det glassen man som barn hade störst chans att tjata sig till. Strategin var enkel:

Börja med att efterfråga en Tiptop. Där blev svaret i 99 fall av 100 ett nej. Hoppa ner några rader på glasskartan och böna om en Sandwich. Snälla snälla snälla.

Här gäller det att vara lite lagom jobbig beroende på förälderns känslomässiga status, vill ju inte utmana en trött och stressad mamma eller pappa alltför mycket. Man måste ju som barn även hålla i sitt charmiga gullighetskort.

Finlirad manipulation är vad som gäller för att öka chanserna till ett ja på slutpitchen ” Men en liten Piggelin då?”

Eftersom Piggelin är en isglass kunde det användas som motargument till att det snart var middag/lunch och att aptiten skulle bli förstörd. ”Jag är töööörrrstig” kunde hjälpa lite.

Man kunde också kallt gå rätt på Piggelinfrågan, men då var det bäst att förbereda med ”Jag har ont i halsen.”

Mina barn har fram till treårsåldern främst kört med:

– Får jag en glass?

– Nej.

– Uuuuuääääääääää, dumma! Följt av skrik, bensprattel och lägga sig på golvet.

På senare tid har det dock blivit lite mer lömskt – som att det smygs upp en glass på kundbandet när jag håller på med annat.

Jag kan ju förstå hur de tänker – glassen är värd lite skäll. Ofta hinner jag ju upptäcka försöket. Men det har hänt att de lyckats få glassen att passera streckkodsläsaren. Och ja, då har jag låtit den följa med hem…

Tags: , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter