Glasstest 2012 – Calippo shots, Daimstrut, Magnum, Solero, Haribo Push-up, Cornetto

Glasstest 2012 GB

Glassens högsäsong drar snart igång på allvar. Glassriket ställer så klart upp och guidar dig genom veliga kval framför årets glasskartor. Del ett i Glassrikets stora Glasstest 2012 innehåller både toppar och floppar.

Först ut i årets glasstest är GB’s glassar, helt enkelt för att de är lättast att få tag på.

Panelen bestod vid detta tillfälle av tre personer i åldrarna 3-35 år. Kort kan man säga att Calippo shots gick hem hos alla testdeltagare, även om första kommentaren var

– Men det där är väl inte glass?

Magnumglassen uppskattades bara av den äldre testdeltagaren. Haribos godisfyllda push –up fick högsta betyg av panelens treåring.

– Jag tyckte den var godast. Men man får bara äta den på lördagarna.

Cornetto enigma cookie var verkligen en gåta som fick deltagarna att utbrista

– Var är kakorna?

– Hur kan man göra en så här äcklig glass?

Utöver dessa nyheter testades även Dajmstrut päron ( Daim pear dream) och Solero apelsin ( fruit ice orange) som lyckats hålla sig kvar från förra året, till panelens förvåning.

– Jag gillade bara chokladen utanpå, inte glassen ( om dajmstruten)

– Lite god först, men inte sen. Den smakar liksom apelsinmarmelad. Och är lite slemmig ( om solero)

Här följer resultatet av testomgång nummer ett:

Pinnglassar och strutar från GB Glace.

calippo shotsGlass: Calippo shots

Utseende: Söta små röda och gula iskulor i en plastbägare med lock och drickhål. Inbjudande. Ser mer ut som godis än som glass.

Smak: Uppfriskande! God balans, inte för sött,  inte för syrligt. Jordgubbs- och limesmakerna är artificiella men goda,  passar bra ihop.

Konsistens: Bra konsistens på kulorna. De är inte isiga och hårda, utan lite mjukare. Som hårt packad sorbet. Smälter bra på tungan.Kommentar: Perfekt en varm sommardag! Förpackningen drar ner betyget. Svårt att äta på annat sätt än att hälla direkt ner i munnen, kommer lätt för mycket iskulor vilket gör att glassen är svår att äta. Blir en del spill. Smälter ganska snabbt. Risk för klumpbildning i burken. Allergiker bör se upp – innehåller mjölk.

Kommer köpa igen? Ja, absolut.

Betyg: 4/5

cornetto coockieGlass: Cornetto Enigma Cookies

Utseende: Ljus nougatfärgad glass, under ringlande choklad. De mörkbruna chokladbitarna är inte utspridda över hela glassen, utan ligger mer som i en sträng mitt över. Ganska långt ifrån chokladbilden. Kakbitarna inuti var omöjliga att se. Struten ser okej ut, i botten är den täckt av choklad som läckt ut.

Smak: De mörka chokladbitarna på toppen skall tydligen innehålla kakbitar, men det märks inte. Smakar inte så mycket. Glassen har en söt smak med ton av nougat, hasselnöt och amaretto. Chokladsåsen inuti har en ganska stark söt och lite besk smak med lätt underton av rostat kaffe. Den hårda chokladen längst ner i botten är i kombination med våfflan godast på hela struten.

Konsistens: Den som söker efter krunchiga  kakbitar i denna glass blir besviken. För sådana är omöjliga att hitta. Kaksmulorna är så små och väl dolda i chokladsmeten att de inte märks. Glassen är lätt och luftig och lämnar en lätt smörig känsla på tungan. Struten är perfekt frasig.

Kommentar: En glass som känns som en besvikelse för alla som älskar glass i kombination med kakor. Mycket fokus under glassätandet gick åt till att försöka lista ut vad det är som gett glassen dess namn. Barnen i testet vägrar äta mer än någon tugga av glassen, men båda gillade struten efter att glassen rensats bort.

Kommer köpa igen? Nej

Betyg: 2/5

Glass: Magnum Infinity Choklad & Kolamagnum choklad karamell

Utseende: Snygg klassisk magnumform, mörk och djup nyans på chokladen. Kakaobitarna är väl utspridda under chokladtäcket.

Smak: Smakar mycket. Chokladen utanpå är mörk och har en kraftfull, något besk smak. De rostade kakaobitarna framhäver den vuxna chokladsmaken och ger den en viss strävhet. Glassen är i motsats till chokladskalet väldigt söt. Den smakar kola, med inslag av bränt socker och mandel. Någon framträdande chokladsmak är det inte på själva glassen.

Konsistens: Bra! Krispig choklad och mjuk, luftig glass. De rostade kakaobönorna tillför ett litet extra krunch.

Kommentar: Okej, men inte så mycket mer. Alldeles för sötsliskig glass, vilket inte gjorde sig så bra i kombination med den mörka chokladen. Det blev för mycket. Kakaobönorna hade gärna fått vara utbytta mot nötter då de mest känns som att tugga på små porösa träbitar.

Kommer köpa igen? Nej

Betyg 3/5

 

Glass: Magnum Infinity chokladmagnum choklad

Utseende: Klassisk magnumform. Väl utspridda chokladbitar under ett mörkbrunt lager choklad.

Smak: Det mörka chokladtäcket smakar fylligt och gott. Väl balanserad beska. Chokladglassen är krämig och god. Smakerna är rika och väl sammanhållna med en bra avvägning mellan sötma och bitterhet.

Konsistens: Krispig choklad, mjuk och luftig glass som smälter ganska snabbt och då får en moussig konsistens. Rostade kaffabönorna tillför extra krunch.

Kommentar: En glass som inte är ultimat en varm sommardag, utan passar bättre som eftermiddagsfika en regnig dag i gallerian. God för den som gillar choklad. Annars blir den för mycket. Kakaobönorna tillför visserligen extra knaprig konsistens, och gör sitt för glassens utseende. Men smakmässigt hade glassen klarat sig bra utan dem.

Kommer köpa igen? Ja.

Betyg:4/5

Glass: Haribo push-up

Utseende: Polkagrisinfluerad i sina röda och vita ränder. Cylinderformen går hem hos de yngre, liksom godiset i pinnen som väcker extra ha-begär.

Smak: Vaniljglass med jordgubbssås. Glassen är inte gräddig utan mer krämig, lätt och luftig. Vaniljsmaken svag, men klassisk. Smakar barnkalas och svensk sommar. Jordgubbsåsen var söt och lite syrlig. Godisnallarna i pinnen smakade som gummibjörnar brukar göra, trots att de varit frysta.

Konsistens: Lätt och luftig, smälter snabbt men förpackningen gör att det inte rinner så mycket.

Kommentar: Utseendet och godiset höjde upp betyget bland de yngre deltagarna. Det fungerade bra att både trycka upp och dra ner glassen utan att den gick av eller att hela skavdes av mot kanterna. Godiset slank lätt ut ur pinnen, men orsakade viss frustration då man var tvungen att äta upp hela glassen innan man kunde ta ut nallarna.

Kommer köpa igen? Ja

Betyg: 4/5

Glass: Solero apelsinsolero orange

Utseende: Väldigt mörk orange/brandgul, ser inte naturlig ut. Det exemplar vi fick tag på var väldigt isigt. Hela glasskroppen var täckt av iskristaller.

Smak: Lagom söt, med tydlig beska och starka toner av pomerans och apelsinskal. Smaken får oss att associera till apelsinmarmelad.

Konsistens: Inte någon renodlad isglass, konsistensen är lite… seg. Påminner om sorbet som smält och frysts in igen.

Kommentar: Frisk smak, svalkande och kalorisnål men ingen höjdare.

Kommer köpa igen? Nej

Betyg 2/5

Glass: Daim Pear Dream

Utseende: Praktiskt med pappersstrut runt struten då botten av glassen är helt täckt av choklad. Den chokladdoppade toppen är avsmalnad ner mot struten, och sitter lite på sned. Är man inte vaksam är det lätt hänt att hela toppen faller ner på marken.

Smak: God mjölkchoklad, och dajmen smakar som den ska. Den söta päronglassen gör sig bra när den möter de ännu sötare dajmkulorna och deras smak av nötter och karamelliserat socker. Även våfflan är söt. Men resultatet av sött möter sött möter sött blir ändå inte för mycket.

Konsistens: Chokladlagret är tunt, dajmkulorna har perfekt storlek, men är för få, glassen är luftih och lite mindre isig än vad vaniljvarianten brukar vara.

Kommentar: Godisglass för den sötsugne. Testets yngsta deltagare åt upp chokladskalet, slickade på päronglassen och spottade ut dajmkulorna.

Kommer köpa igen? Kanske

Betyg 3/5

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter