Konsten att bli kvitt glassfläckar

Visar tröjan envisa spår av jordgubbsglass? Har soffan fått prickar av vanilj? Inga problem. Här ger glassriket dig lösningen på hur du bäst blir av med glassfläckarna.

De är vanliga. Sommartid nästan lika oundvikliga som gräsfläckar på barnens byxben. Glassfläckara. De ser ju så harmlösa ut, men kan i själva verket vara ganska knepiga att få bort eftersom glassen ofta innehåller mycket protein.tvätta kläder

Det första du skall försöka tänka på är att behandla fläcken så snart som möjligt. Lättare sagt än gjort, jag vet. Jag är själv sådan som ofta slänger direkt i tvättkorgen fastän jag vet att vad man egentligen ska göra är att spola tyget i kallt vatten för 5-10 minuter. Har fläcken torkat in lite får man spola längre.

Undvik att spola i varmt vatten då det bara kommer att göra att fläcken sätter sig.

Om du efter sköljning fortfarande ser fläcken kan du gnida in den i flytande tvättmedel, yes funkar också, och låta det verka rumstempererat vatten i ungefär en halvtimme. Gnid gärna på fläcken ungefär var femte minut för bästa effekt.

Skölj.

Nu är det dags för lite fläckborttagningsmedel. Spruta eller stryk på och låt verka i omkring tio minuter. Skölj och upprepa tills du är säker på att fläcken är borta.

Det är viktigt att kolla noga. Är du osäker var noga med att inte torka plagget i tumlare eller torksskåp, för då kommer det att bli i stort sett omöjligt att bli av med fläcken…

När du känner dig nöjd kan du tvätta plagget som vanligt i maskin.

Skulle det vara en ingrodd fläck du har att göra med så är det lite justeringar i fläckborttagningsschemat.  Du skall då låta den tvättmedelsinsmorda fläcken ligga och dra i kallt vatten i minst en halvtimme. För att få tvättmedlet att riktigt komma in i tyget ska du gnida i det med fingrarna ungefär var tredje till femte minut.

I övrigt kan du följa anvisningarna som ovan.

Det här är bara ett av många sätt att bli av med glassfläckar på kläder.

När det gäller glassfläckar på soffor brukar man ju vara lite snabbare med att torka bort – går ju liksom inte att slänga soffan på tvätthögen.

Här gäller det att försiktigt torka bort glassen, utan att sprida ut den. Sedan brukar jag ta ungefär en matsked Yes blandat med ungefär två deciliter kallt vatten. Även här viktigt att tänka på att undvika varmvatten.

Jag tycker att Ikeas små tvättlappar i frotté är utmärkta till att ta bort fläckar på möbler och mattor med. Gnid in så att fläcken blir blöt, skölj ur, doppa i yeslösningen och upprepa till fläcken är borta.

Skulle denna metod inte fungera finns det starkare möbeltvätt att köpa i bla möbelbutiker. Jag har inte provat det själv, men misstänker att Vanishspray kanske också kan vara till hjälp.

Kanske du har något väl beprövat husmorstips att dela med dig av?

Tags: , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter