Ät glass – gå ner i vikt

Kan man äta glass varje dag och ändå gå ner i vikt? Självklart. En glass om dagen kan göra dig både lyckligare och smalare.

Låter som en dålig kvällstidningsingress eller hur? Där presenteras ju hälsotips och slaviska dieter på löpande band. Att man kan gå ner i vikt av att äta nästan enbart glass har jag själv erfarenhet av. Men det är ingen diet jag rekommenderar.

Som barn var jag ganska knubbig och överviktig. Därför var jag vid femton års ålder med i viktväktarna och gick ner omkring tio kilo. Det var ju toppen. Hela mitt liv förändrades och jag gick från ankunge till svan. Men viktnedgång var en beroendeframkallande känsla, och jag hade en nervös ängslan för att gå upp i vikt igen.

Så det spårade ut.

Jag började ljuga om vad jag ätit, åt aldrig tillsammans med min familj. Tränade hur många timmar som helst varje dag.

Det här var på mitten av nittotalet. Även då visste man att det gick snabbt att gå ner i vikt om man skippade kolhydrater. Så jag åt inte bröd, inte pasta, inte ris och undvek frukt.

Men jag åt glass.

GB:s lättglass i smakerna choklad och vanilj. Jag hade genom viktväktarna lärt mig att det var viktigt att få i sig kalcium varje dag för en lyckad viktnedgång. Sedan hade jag en egen teori om att glassen ökade förbränningen då den var så kall och krävde extra energi för uppvärmning. Dessutom var lättglassen proppad med lätt laxerande sötningsmedel…

Ibland brukade jag lyxa till det med lite havregryn på, istället för strössel. Det kändes syndigt. Men är förvånansvärt gott. Brukar faktiskt fortfarande köra den kombon. Men det är så klart mycket godare att hälla Start över vaniljglassen…

Hur som helst. Jag rasade i vikt. Men det är ju för att jag inte åt så mycket annat i övrigt, och för att jag gick tretimmarspromenader varje dag.

Som tur är repade jag mig från mina ätstörningar. Det kom en dag då jag helt plötsligt såg hur jag verkligen såg ut. Det hände av en slump i ett kallt omklädningsrum på en campingplats på Öland. Revben som stack ut, kotor som små bulor längs hela ryggen. En obehaglig upptäckt. Den dagen åt jag pizza för första gången på flera år.

En mycket trevligare och betydligt mer hälsosam glassdiet är den som bloggaren Danny Dover uppfunnit. Han äter glass varje dag. Lyxig glass från någon av de otaliga glassbarer som finns i närheten av hans hem i LA. Danny har till och med en månadsbudget där han lägger undan pengar för just glasskonsumtion.

Men, det är inte glassen som är själva grejen med Danny Dovers diet. Den handlar om att varje dag göra något som gör dig glad, utan att du känner någon skuld för att du tillåter dig att leva ut dina lustar.

Det kanske är att ta ett morgonbad varje morgon, bära ulltofflor på jobbet, ta en tupplur efter lunch, kolla på glamour, vad vet jag.

Huvudsaken är att du tillåter dig att göra detta fritt, utan att tänka på eller oroas över de eventuellt negativa effekterna av detta. Att äta en glass om dagen och få extrem ångest över att du kanske blir fet eller får hål i tänderna är alltså en dålig idé.

Glassdieten går i kort ut på att du skall tillåta dig själv till att varje dag göra något som gör dig glad. De enda reglerna som finns är

  • Det måste vara enkelt.
  • Det måste vara något du gör dagligen under en lång tid. Dannys eget förslag är 500 dagar.
  • Det måste göras helt utan skuldkänslor.

Efter att själv ha kört glassdieten i fem hundra dagar tyckte Danny att han kände sig lyckligare. Jag skulle nog kunna kopiera idén rakt av. Får återkomma med utvärdering om ett och ett halvt år 😉

Tags: , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter