Glassfabriken – det nya hembageriet

Skulle du skopa upp lite big pack till efterrätten när du har dina grannar över på middag?  Nej, trodde väl det. Inte skulle du väl heller servera limpa till frukostgästerna.

Big pack är liksom Skogaholmslimpan en bespottad favorit som man får smussla i sig hemma i all hemlighet. När man vill imponera är det surdeg och gourmetglass som gäller.

Kommer ni ihåg hur det var för några år sedan när surdegsbröd var hetaste av allt och man var tvungen att ställa väckarklockan på helgen bara för att få tag i just det där Brödet från det lokala bageriet som alltid tog slut klockan 8.05 på lördagsmorgonen.

Jag misstänker att det kommer bli likadant med glass framöver. För moderna och medvetna svenskar köper inte sin glass i storpack. Moderna svenskar är medvetna av vad de stoppar i sig. Medvetna svenskar vill ha moderna smaker i närproducerad förpackning.

Bäst är så klart att fixa glassen själv. Men det är få som har bitar över för det i sina livspussel. Därför är det köpeglass som gäller. Köpeglass av högsta kvalitet.

Det är kanske därför det helt plötsligt poppat upp så många nya glassmärken i Ica Maxis frysdisk. Guteglass, Djurgårdsglass, Alvestaglass, Grennaglass,  Mormor Magdas…

De två sista sorterna kanske inte du har i din lokala frysdisk. Jag bor i Småland, så därför är småländsk glass överrepresenterad här.

En småländsk glass som inte finns i Jönköping är Wirumglass. Den säljs bara i de östra delarna av Småland, som en del av ett affärskoncept.
Wirum har aldrig haft någon ambition att konkurrera med de stora jättarna som GB och Sia. Istället gör de exklusiv glass för den lokala marknaden.

Mjölken till Wirumsglassen är så färsk att den bärs direkt från mjölkningen och in i glassfabriken. Wirum är nämligen en lantbruksgård med egna kossor.

Jag tror att vi inom snar framtid kommer ha en hel hop med glassbönder i Sverige. Efter Wirum har även Untra gård utanför Uppsala startat glassfabrik och uppe i norr finns Glassbonden som driver sin gårdsproduktion med stor framgång.

Smaksättningen på Wirums glass är så klart säsongsbetonad. Och man använder lokala råvaror. Är det jordgubbssäsong så är det jordgubbsglass som gäller. Framåt höstkanten blir det väl blåbär.

Jag antar att det gäller att förboka och hänga på låset om man vill ha sig en bytta…

Höll ju förresten på att glömma bort att även jätten Sia har en egen gårdsglass, hur inkonsekvent det än låter. Berteglass skall ju enligt utsago vara gjord av egen mjölk, grannens ägg och finaste grädden från Halland.
Denna glass saluförs dock över hela landet… Måste vara väldigt många kossor på Berte gård.

Framöver kommer du kunna avnjuta flera härliga reportage om gårdsglassarna och deras upphovsmän. Vem vet, kanske finner du inspiration att själv starta upp en fabrik?

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter