Fredagsglass och lördagsgodis

Äntligen fredag! Fredagsmys!  Åtta av tio svenskar och väljer glass före chips och godis. Påstår lyxglasstillverkaren. Även om jag själv alltid föredrar glass i alla lägen tvivlar jag starkt på att Ben & Jerry har fler lördagsmumsare än Godiskungen och Estrella.fredagsglass

För något år sedan gick Häagen-Dazs ut med ett pressmeddelande där de påstod att lördagsglass nu var större än lördagsgodis. Till stöd för sitt påstående hade de en marknadsundersökning genomförd av Yougov.

Där hade man kommit fram till att åtta av tio svenskar helst väljer glass när det kommer till godsaker, och att glassen slog godis med trettio procent..

Samma undersökning visade att var tionde svensk köper lyxglass minst varannan vecka, och 40 procent helst äter den på lördagskvällen framför tv:n.

Denna undersökning  gick aldrig riktigt hem i pressen. Kanske för att man valde att publicera undersökningen tre dagar före jul. Varför man valde att göra det just då kan man ju fundera över. För glass känns inte som någon het grej kring jul. Då äter ju inte ens jag glass… Däremot känns lyxglass ganska inne kring nyår.

Hur som helst.

Förmodligen var det väl så att de hoppades på att oerfarna julvikarier skulle snappa upp nyheten i jakt på lagom trevliga, familjära och lättfixade scoop att fylla media med. Och att frågan lördagsglass kontra lördagsgodis skulle debatteras över silltallrikarna…

Undersökningen besvarades bara av 697 personer och samtliga var sådana som själva anmält sig till YouGov för att svara på frågor av denna typ. Så det blir ju inte riktigt samma sak som SIFO. Men, det är ju ändå intressant.

Underlaget visade att glasskonsumtionen gått upp på senare år. Den hade ju en dipp under nittiotalet. Jag undrar dock vad som hänt sedan hösten 2010 då undersökningen genomfördes… Sedan dess har ju hatet mot kolhydrater förstärkts. Och hetsen mot E-nummer. Jag misstänker att trenden fortsätter peka uppåt för närproducerat, och för lyxglassen. Men hur går det egentligen för gamla trotjänare som BigPack?

Oj, vilket spretigt inlägg detta blir…

Avslutar där jag började – om lördagsglass. Anledningen till att jag hajade till på just det ordet var att min lille son bara för någon vecka sedan deklarerat på dagis att han alltid åt fredagsglass på fredagarna. Och sen fick han lördagsgodis på lördagen.

Så är det inte. Vi kör klassiskt fredagsmys med chips eller popcorn i soffan framför Wii, barnfilm eller tv-program à la Let´s Dance. Fast fredagsglass lät väldigt mysigt. Så jag funderar på att introducera det. Och sedan hålla glassen borta från alla andra dagar ( utom för mig då, jag får smyga med mina glasskreationer när de övriga sover )

Läs mer om undersökningen här

 

Tags: , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter