Säsongspremiär för Smultronstället

Imorgon drar glassäsongen igång på riktigt. Inte bara för att SMHI har utlovat sol och ryssvärme, utan också för att  kultiga Smultronstället slår upp portarna för oss glasshungrande. 

Det var trettio år sedan Smultronstället öppnade sitt glasscafé längs kanalpromenaden i vackra Sösmultronstället derköping. Sedan dess har miljontals gäster besökt dem för att serveras gigantiska glassar med extra allt och lite till.

Egentligen är det inget speciellt med glassarna. Det är vanlig skopglass från Sia med flera. Det som gör att besökarna flockas som flugor kring räkskal i sommarvärmen är att glassarna är så enormt stora och maffiga. Att få frossa i glass till man känner att man nästan håller på att explodera, det är lycka.

Köerna är dock inte så roliga. Jag har själv stått där ett par gånger. En varm och solig dag i juli får man räkna med 45 minuter. Minst. Som tur är finns det en lekplats i närheten – så har man barn kan ju ena föräldern gå dit medan den andra står kvar i bordskön.

Annars får man underhålla sig med att snacka strunt med sina kökollegor. Eller leka med sin smartphone.

När man väl är på plats och har lyckats bestämma sig för vilken glass man vill ha så går det ganska fort. Det dröjer inte många minuter innan glassen står där på bordet.

Att äta glass på Smultronstället är inte billigt. Måste vara en av de absolut dyraste glassbarerna i Sverige, med tanke på att det inte är glass av super premiumkvalitet som ligger i bägarna. De allra flesta glassar ligger kring hundrakronorsstrecket. Barnglassarna är lite billigare.

Men oftast är man ju här under sin semester. Och då brukar det kännas lite lättare att unna sig lyxigare saker. Som en glassnota på 400 kronor….

 

Smultronställets nyheter för 2012


smultronstället cola float

Cola Float

En amerikansk klassiker nu även i Sverige! Cola Floatglass med cola slush. Toppas med grädde. Pris: 90 kronor

 

 


Spotlight

Mango/Passionssorbet, Melon och Marula/Ananasglass med mangotopping. Toppas med grädde. Pris: 108 kronor

 

 

smultronstället ice phone

 

Ice Phone

Hasselnöt och Chokladbollsglass med noisettesås. Toppas med grädde och Pop Rocks. Pris: 88 Kronor

 

 

prinsessdröm

 

Prinsessdröm

Vaniljglass med jordgubbe och vit chokladsås. Toppas med grädde och chokladkrona. Så klart. Pris: 55 kronor

 

 

 

Tea Time

Vanilj och Chaiglass med ingefärspäron. Toppas med grädde och biscotti. Pris: 92 kronor

 

 

Smultronstatistik:

Glassrestaurangen har runt 65 anställda och 150 sittplatser. Under säsongen 28 april- 29 augusti säljer man omkring 75 000 liter glass och serverar cirka 180 000 gäster. 

Tags: , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter