Gårdsglassen – nu på Väddö och i Linköping

Superfärsk glass gjord på mjölk som kommer direkt från kossan. Det är den starkaste glasstrenden för i år. 

Gårdsglassarna sprider sig och blir fler och fler, som en konsekvens av att mjölkbönderna får det allt tuffare. Nu för tiden tycks det nästan krävas att gårdarna utöver mjölkproduktion även har sidoverksamheter. Som till exempel glasstillverkning.

Senast läste vi i Svenska Dagbladet om Väddö gårdsmejeri i Roslagen som nu följer upp sin ostsuccé med glasstillverkning. Vi på Glassriket håller tummarna för att satsningen skall slå väl, samtidigt som vi lägger till Väddö på glasskartan, och på listan vi önskar besöka i sommar.

Enligt SvD är har nu hela 34 procent av alla svenska bönder andra inkomstkällor vid sidan av lantbruket. Än så länge är det ganska få som har gårdsmejerier och glassfabriker, majoriteten bedriver någon sorts entreprenadverksamhet vilket kan vara allt från snöröjning till väghållningsarbete.

Men i framtiden kommer vi nog få se allt fler gårdsbutiker där purfärsk glass saluförs. Glassriket ringde upp gårdsglass.se och de kan bekräfta att det varje vecka ringer bönder och frågar efter hur konceptet fungerar.  En gårdsglass-gård som slår upp portarna i sommar är  Stafsäter gård utanför Linköping.  Mer om dem när vi varit där…

 

Tags: , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter