Chokladglass, Lingonglass och Citronglass

Är du sugen på riktigt god glass, men saknar glassmaskin och ork att stå och röra glass-smet en gång i halvtimmen? Inga problem. Glassriket tipsar om här om snabba fuskglassar. 

Glassälskare som varit i USA här säkert stött på Cold Stone Creamery, en glasskedja vars grej är att man mixar in diverse godsaker i glassen medan kunden står och tittar på.

Kedjan har över 1100 glassbarer runt om i staterna. I Sverige finns Galna Glassen som bygger på ungefär samma koncept.

Glassriket tycker att detta är ett ypperligt sätt att använda sig av då man vill förvandla en tråkig glass till något helt nytt.

Säg att du är extremt sugen på chokladglass. Men i frysen ligger bara ett gammalt billigt storpack med vanilj. Här gäller det att se möjligheterna! Med lite fantasi och Cajsa Warg-filosofi så kan du snart ha en superläcker chokladdröm i din glassbägare.

På Cold Stone Creamery och hos Galna Glassen är det mest godis, kakbitar och frukt som mixas in. Glassriket väljer allt möjligt….

För att få bästa möjliga resultat ska du mixa glassen på en bräda av marmor som legat inne i frysen i ett par timmar. Dessa håller kvar kylan extremt bra, vilket gör att glassen inte börjar smälta så fort.

Men det går så klart lika bra att precis som Glassriket blanda allt i en vanlig skål, med hjälp av elvisp eller en enkel gaffel.

 

Glassrikets glassrecept för fuskare  

 

glassreceptChokladglass

2 dl vaniljglass av valfri sort.
2 -3 teskedar kakao
Ev lite hackade chokladbitar

Skopa upp glassen. Lägg den i en skål. Strö över kakaon. Blanda med elvisp eller gaffel. Man får röra en stund innan glassen och kakaon vill sammansmälta.

Har du någon chokladbit i skafferiet är det jättegott att hacka den, och blanda in chokladbitarna i glassen.

Tips: Smälter ganska fort – ställ gärna in i frysen en stund innan du äter den.

 Citronglass

2 dl vaniljglass av valfri sort
0,5 tsk outspädd citronsaft

Rivet citronskal efter tycke och smak

Skölj citronen väl. Riv skalet. Skopa upp glassen i en skål. Häll i citronsaften. Rör runt. Blanda i det rivna citronskalet. Rör om. Ställ in en stund i frysen, eller ät direkt.

Till servering är det trevligt med lite citronzest på toppen.

 

glassreceptLingonglass

2 dl vaniljglass av valfri sort
1 -2 teskedar lingonsylt

Skopa upp glassen i en skål. Häll på lingonsylten. Rör om. Servera. Njut.

Har du tillgång till frysta eller färska lingon är det gott att lägga på vid serveringen, ger en härlig syrlighet som bryter bra mot lingonglassens stora sötma.

Tags: , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter