Glassriket provar glassar från Grenna Glass

hallonglass citronglass pistageglass

Glassriket hade den stora lyckan att under ett besök hos Grenna Glass få smaka på nästan alla glassar de har.

Bakom glassmärket Grenna Glass står syskonen Anders Ahlenius och Susanne Lundell. Båda passionerat förtjusta i glass och rena råvaror.

glassprovningDärför tillverkas deras glassar helt utan tillsatser, och av så mycket närodlade råvaror som möjligt. Äpplena kommer från Vätterbygden, honungen från Grennaberget och jordgubbarna odlas på en gård utanför Tranås.

Företaget har vuxit snabbt sedan starten för två år sedan, men än så länge är de inte större än att rabarbern i Familjen Lundells raka rabarber kommer direkt från familjens egen odling.

De romdränkta russinen i Tant Dagnys glass marineras i äkta rom, inte i någon essens. Men det är ingen fara. Man kan köra bil även efter ett par skopor.

Vetskapen om allt detta förstärker smakupplevelsen. Glass är godare om man vet att den är färsk och gjord av äkta råvaror. Vid ett blindtest skulle kanske betygen vara annorlunda. Men jag tror inte det.

Glassarna finns att köpa med hem i 500 ml förpackningar och kostar 50 kronor styck.  Köper man två får man dem för 90. Om du besöker caféet i Gränna rekommenderar vi avsmakningsmenyn för 65 kronor. Mycket upplevelse för pengarna. Två kulor i våffla kostar 30 kronor.

Lilla Ellens Enkla vanilj

grenna glass vaniljglassUtseende: Vackert äggul färg. Prickarna av vaniljfrön är först svåra att upptäcka, men de finns där.

Smak: Inte lika söt som många andra vaniljglassar är. Istället får den milda vaniljsmaken träda fram, tillsammans med mjuka undertoner av ägg och grädde.

Konsistens: Len och krämig. Smälter fint på tungan.

Kommentar: När Aftonbladet för några år sedan gjorde ett blindtest av tio olika vaniljglassar vann de artificiella glassarna stort över dem som producerats av äkta varor. Vi glasskonsumenter är inte riktigt vana vid den riktiga vaniljglassen som är mild och gul (äkta vaniljglass skall vara gul – det är äggulan som ger upphov till det, är glassen vit så har den färgats) Nu har mycket hänt under de senaste åren. Själv uppskattar jag den rena ägg- och gräddsmaken hos äkta vaniljglass. Men det är något jag lärt mig uppskatta. För fem år sedan hade jag kanske kallat Ellens Enkla Vanilj för mesig. Nu tycker jag att den är lagom och jättegod.

Kommer äta igen? Varför inte. Men med chokladsås.

Betyg: 3/5 

 

Syrliga Lingondrömmar

LingonglassUtseende: Ljusrosa färg med svag marmorering och mörkröda lingon

Smak: Ljuvlig. Smakar sommar och skog, som en utsökt komprimering av en tallrik solmogna lättsockrade lingon på en spegel av gräddmjölk.

Konsistens: Bra konsistens, len glass som smälter i munnen, riktiga lingon med bra, lagom mjukt tuggmotstånd.

Kommentar: Härligt frisk glass där smaken av lingon inte sockrats bort, utan syrligheten har fått vara kvar, men utan att den tar över eller skapar grimaser. En storsäljare. Glassriket förstår varför. Det här är svensk sommar i glassform.

Kommer äta igen? Absolut.

Betyg: 4/5

Pastorns Bittra Pistage

pistageglassUtseende: Mjuk och mildare variant av pistagegrön, inte så artificiell som vi är vana att se den. Rikligt med frestande hackade nötter skymtas i glassvirvlet.

Smak:
Rund och fyllig smak av grädde och pistage. Bitarna av hackade pistagenötter lyfter upp smaken ytterligare och den gifter sig väl med den svaga undertonen av bittermandel.

Konsistens: Len gräddglass och nötter som bjuder på precis lagom mycket tuggmotstånd.

Kommentar: Som barn valde jag alltid pistageglass vid glassdisken. Sedan dess har jag inte ätit det så ofta. Nu kommer det att bli ändring på det. Pastorns bittra pistage är en riktig fest för smaklökarna.

Kommer äta igen: Japp.

Betyg: 4/5

 

Tant Dagnys Romrussin

RomrussinglassUtseende: Snygg glass i färgerna gyllengul och karamell och mörkbrun.

Smak: Bjuder på en liten smakexplosion i munnen. Glassen smakar jättegott! En gräddig och bränd ton av brunt socker i glassen i kombination av en söt men inte sliskig romsmak på russinen. Åter igen – inte för sött, utan lagom.

Konsistens: Tuggmotståndet i russinen lyfter upp glassens smältande konsistens och gör den till en trevlig upplevelse.

Kommentar: Vanligtvis är jag inte alls förtjust i spritiga smaker. Och romrussin har aldrig varit någon favorit. Kan inte erinra mig om att jag någonsin självmant valt ut den smaken på glassmenyn. Men nu har det hänt något. Antingen har jag gått och blivit tant. Eller så gör Tant Dagny bara oemotståndligt god glass.

Kommer äta igen: Absolut.

Betyg: 5/5

 

Luriga Ronjas Lakrits

lakritsglassUtseende: Sandfärgad glass med små prickar. Ser fin ut. 

Smak:
Lakritsroten ger glassen en härlig smak som påminner om Lakrisal. Salt och sött i ljuvlig kombination. Smaken är ren och väl avvägd.

Konsistens: Mjuk, kompakt, krämig.

Kommentar: En god, ren lakritsglass som skiljer sig från den ”vanliga” lakritsglassen som mer brukar smaka salmiak och sötlakrits. Den perfekta gåvan till en lakritsälskare.

Kommer äta igen? Gärna

Betyg: 4/5

 

Kaffeflickornas Frestelse

Utseende: Mumsigt kaffe-lattefärgad glass.

Smak: Fantastisk! Som en kopp välbryggt kaffe med massor av grädde och socker. Precis som jag vill ha det. Söt, med lagom mycket beska från kaffet.  

Konsistens: Sammetslen och helt utan iskristaller.

Kommentar: Kaffe och glass i kombination kan vara gudomligt gott, eller fruktansvärt äckligt. Kaffeflickorna skulle mycket väl kunna vara änglar. Förmodligen testets sötaste glass. Men också en av de godaste.

Kommer äta igen?
Absolut.

Betyg: 5/5

 

Fläderlätta Citronkyssar

citronglassUtseende: Härligt citrongul glass, men små bitar citronzest.

Smak: Syrligt, friskt och lätt. Måttlig sötma som ger utrymme för citronens syra, och låter flädrets distinkta smak få slå ut i full blom.

Konsistens: Perfekt.

Kommentar: En frisk smak av sommar och skolavslutning. En glass att svalka sig med efter en dag i solen. Citronzestet som blandats in blir som pricken över i. Jättegott! Extra plus för det fyndiga namnet.

Kommer äta igen? Ja.

Betyg: 4/5

 

Familjen Lundells Raka Rabarber

Utseende: Härligt varm och höstig ton på den lätt marmorerade glassen.

Smak:God syrlighet och väl avvägd sötma. Trevligt att det finns små rabarberbitar att tugga på.

Konsistens: Bra, krämig med tuggmotstånd.

Kommentar: Smakar friskt som en solig semesterdag i juli. Ett bevis på att glass passar lika bra i glass som i paj.

Kommer äta igen? Troligen

Betyg: 3/5

 

Busiga Oscars Blåbär

Utseende: Ljuslila glass med djupblå blåbär. Inbjudande. Fräsch.

Smak: Lika autentisk som lingonglassen. Smakar svenska blåbär på riktigt. Gräddigt, lättsockrat och gott.

Konsistens: Bra, riktiga blårbärsbitar som inte mosats sönder ger plus.

Kommentar: Busiga blåbär som väcker barndomsminnen och en längtan ut i skogen. En vuxen blåbärssmak som säkert går hem även bland barn.

Kommer äta igen? Gärna

Betyg: 4/5

Tags: , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter