Semesterglass från Thailand

thaiglass

Vaniljglass smaksatt med svartabönor, bananglass som går att skala, lila glass med smak av sötpotatis. Det är bara några av alla udda glassar som går att hitta i charterparadiset Thailand.

Glassen som var smaksatt med svartabönor måste nog räknas som en av de minst aptitliga jag ätit. Men det var en rolig upplevelse.

Den inköptes på Phuket Zoo (ett ställe jag egentligen avråder ifrån på grund av djurhållningen). Texten på förpackningen var endast på thailändska så jag har ingen aning om vad det egentligen var i den mer än just de svarta bönorna som syntes avbildade på omslagspappret. De låg också hela i själva glassen. Misstänker att det inte var någon sedvanlig gräddglass i pinnen, utan snarare någon variant gjord på sojamjölk.

Hur som helst var den inte god. Tänk dig en isig vaniljglass som tinats upp och fryst om flera gånger. Tänk dig sedan att det i den här glassen ligger små mjöliga bitar bönor med segt skal. Där har ni glassen.

Nej, jag åt inte upp hela.

skalbar bananglassDet gjorde inte mina barn heller den gången. De hade tjatat till sig den skalbara bananglassen Eskimo Monkey som fanns uppklistrad på stora reklamskyltar.

Att skala glassen gick faktiskt utmärkt. Det yttersta lagret är gjort av någon slags geleaktig fast glas med smak av bananjelly. Inte alls så söt som man skulle kunna tro. Ratades av båda barnen. Och av båda föräldrarna.

Vi satte vårt hopp till bananglassen inuti. Men ack. Även den var gjord av en konstig geleglass med svag smak av banan och vatten. Hamnade rakt ner i soptunnan.

Precis som i så många andra asiatiska länder finns det gott om gulliga glassar som väckte barnens habegär. Flera av dem smakade helt okej. Även om själva smaken inte går att definiera.

Tyvärr blev det inte så mycket glassätande som jag hade önskat. Detta thaiglass i form av fjärilsglassfrämst på grund av att hotellet hade ett mycket begränsat urval – och vi hängde mest där och på stranden under dagarna.

Köpte några storförpacknigar från Tescos fryshylla. Bland annat en jättegod limeglass och en lila sötpotatisglass som var förvånansvärt god.

Enligt Nestlé är bananglassen på väg till Europa nu. Kanske har den redan landat runt Medelhavet. Glassen sägs vara fri från artificiella färgämnen, har lågt fettinnehåll och låg sockerhalt. Men vad hjälper det. Den är ju äcklig.

Men tanken bakom den är god ( eller cyniskt marknadsanpassad)  I Thailand lanserades Eskimo monkey under kampanjen ” Eat smart play hard” som en del i den Thailändska hälsomyndighetens kamp att försöka få 6-12 åringar att äta mer hälsosamt.

Trots att vi svenskar är så förtjusta i bananer tror jag inte att det här är en glass för den svenska marknaden.

Reklamfilm för bananglassen

 

 

Tags: , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter