Hemmagjord äppelpajglass

glass med äppelpajNu blommar äppelträden här i Småland. Härligt! I väntan på att få skörda våra egna äpplen bjuder vi på ett recept på en ljuvlig äppelpajglass som är lätt att göra utan glassmaskin.

Att göra egen äppelpajglass är inte svårt. Det behöver inte ens ta så lång tid om man väljer att använda sig av färdigköpt glass – då är det bara att låta den tina en stund, röra i bitar av äppelpaj, frysa om och sedan äta.

Vi väntar fortfarande på att få hem vår glassmaskin så i det här receptet har vi valt att göra en superenkel kallrörd vaniljglass gjord på grädde och kondenserad mjölk, och sedan rört i bitar av kall äppelpaj. Receptet är perfekt att göra på rester.

När pajen är varm serverar vi den tillsammans med en kula vaniljglass ( gör samma recept men skippa momentet där vi rör i äppelpaj) som då ganska snabbt smälter och blir till en fantastiskt god vaniljsås.

Låt dig inte luras av att glassreceptet inte innehåller något socker. Glassen blir jättesöt tack vare den stora sötman i kondenserad mjölk.

 

Äppelpajglass utan maskin glass med äppelpaj

Ingredienser ( 4-6 portioner)

5 dl vispgrädde

1 burk kondenserad mjölk

1 vaniljstång

1-2 bitar kall äppelpaj skuren i små bitar

Gör så här:

Häll upp grädden i en rostfri skål.

Snitta upp vaniljstången på längden. Skrapa ur de svarta kornen med en kniv och lägg ner den i grädden.

Vispa grädden tills det bildas små mjuka toppar eller vågor.

Vänd ner den kondenserade mjölken, blanda noggrant.

Rör i pajbitarna. Det går också bra att strunta i pajbitarna och bara ställa in i frysen direkt, då får man en smaskig vaniljglass istället för en äppelpajglass.

Låt blandningen stå i frysen i minst sex timmar.

För bäst smakupplevelse bör du låta glassen stå och tina i kylskåp en stund innan servering.

 

Smulig äppelpaj

Ingredienser ( 4-6 portioner)

125 gram tärnat smör

3 dl socker

0,5 tsk kanel

3 dl tärnat äpple

Gör så här:

Sätt ugnen på 200 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke.

Lägg i det tärnade smöret, och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform och lägg i äppelbitarna, strö över kanel och eventuellt lite socker och sedan skjuts in i ugnen. Efter cirka 20 minuter borde pajen ha fått en fin gyllenbrun färg.

 

Tags: , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter