Glass är knark för hjärnan

Glass är lika beroendeframkallande som kokain. Det visar en amerikansk studie som presenterats i The American Journal of Clinical Nutrition.

När man äter glass reagerar hjärnan på samma sätt som hos den som regelbundet drar i sig kokain – den vill ha mer.

Det visar en studie som amerikanska forskare vid Oregon Research Institute gjort. När man äter mat med hög fett- eller sockerhalt sänker hjärnan den mentala belöningen. För varje gång man äter glass måste man ha mer för att komma upp till samma känsla av tillfredsställese som förra gången.

– Det här är samma nedåtgående mönster som man ser vid regelbundet drogmissbruk, ju mer individen använder drogen, dessto minde belöning upplever de av att använda den, säger studiens ena författare,  Dr Kyle Burger, till The Daily Telegraph.

Studien som han och hans kollegor gjort baseras på 151 friska och normalviktiga tonåringar mellan 14 och 16 år.

Ungdomarna intervjuades om deras matvanor, och hjärnscannades medan de tittade på bilder av milkshakes. Därefter fick de dricka milkshakes gjorda av Häagen Dazs chokladglass.

Forskarna fann att alla deltagare ville ha den riktiga milkshaken, och att de som uppgett att de ätit mest glass under den senaste tiden var de som njöt minst av att dricka den.

Enligt Dr Burger (kul namn på en skräpmatsforskare)  är det samma reaktion som knarkare uppvisar. Belöningssignalerna till hjärnan har blivit avtrubbade. Något som kan bero på minskade nivåer av dopamin i kroppen.

En konsekvens av detta beteende är att man kan triggas till att äta mer och mer onyttigheter och bli överviktig på köpet.

Forskarna menar att man inte blir beroende av just glassen i sig, utan att resultatet visar att glass har beroendeframkallande egenskaper.

– Vissa människor kan äta glass eller andra produkter med hög socker- och fetthalt utan att visa några som helst tecken på beroende, medan andra utvecklar en missbrukarrelation till mat, säger Dr Kyle Burger.

 

Tags: , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass.

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter