Glassriket glassar i somriga Växjö

Glassriket glassar i VäxjöI fredags var Glassriket på ett kort besök i Växjö. Lönehelg och gassande sol från en klarblå himmel – staden var på topp när vi testade vad som erbjöds i glassväg.

Butikerna hade knappt öppnat dörrarna, och ändå var det fullt av flanörer ute på Växjös centrala shoppinggata.

Växjö är en gullig småstad där man inte rivit riktigt lika mycket som på andra håll. Fortfarande finns en del gamla vackra trähus insprängda bland tegel och betong.Glasskungen i Växjö

Glassriket fastande genast vid ett litet hål i väggen med en stor skrytsam skylt där det stod Glasskungen. Av köerna att döma är stället populärt – och folk verkar vara extra förtjusta i deras milkshakes.

– Godast i stan, fnittrar två tjejer och springer iväg med varsin jordgubbsshake i fast grepp.

milkshakeJordgubb och choklad tycks vara de mest populära smakerna, även om man hos Glasskungen kan hitta exotiska milkshakes som Hotlips med stark chili och Garlic Heaven med smak av vitlök. Det finns också en med hemligt innehåll. Den heter S.F.G och beskrivs endast som So F…ing good.

Tidigare kom glassen från lokala Alvestaglass, som har fabrik i Växjö. Nu skyltar man med Triumfglassbjörnen utanför. Glassdisken är välfylld, och det finns många sorters uppläggmningar, strössel och topping att välja mellan.

slushFör Glassrikets del blev det varken glass eller milkshake utan en svalkande slush från maskinen utanför. Det visade sig att den stackars isdrickan var minst lika svettig som vi. Så fort blandningen hamnade i glaset förvandlades den till avslagen cola med pyttesmå isbitar.

Att som vanligt blanda flera olika sorter och få dem att lägga sig i snygga lager var inte att tänka på. Men den svalkade och släckte törsten lite grann, även om den höga sockerkoncentrationen gör att man behöver skölja ner med lite extra vatten.

Snett mitt över glasskungen finns en kiosk som säljer mjukglass för tio kronor struten. Billigt. Men vi provade inte den.

Några uteserveringar längre ner finns Växjökiosken där man kan äta både GB-glass och hamburgare. På slutet, eller början beroende på hur man vill se det, av gågatan finns Mumseglass, där säljer man enbart mjukglass från Sia och kokt korv från Bullen.

Tyvärr hann vi varken upp till den vackra Linnéparken eller ner till den mysiga strandpromenaden. Men vi återkommer – måste ju besöka Alvestaglass!

Glassiga bilder från Växjö – kanske ser du någon du känner?

 

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter