Mumseglass – den randiga mjukglassen

mumseglass mjukglass i VäxjöI snart femton år har den stått där på stora gågatan i Växjö – Mumsekiosken där man köper Bullens varmkorv och sköljer ner den med en randig mjukglass.

Glassen är egentligen inget speciellt i sig. Den är gjord på vanlig mjukglassmix från Sia. Det som gör Mumseglassen till just mumseglass är ränderna.

– Vi har ripplad mjukglass, ripplar den med smaker som päron, choklad och jordgubb, berättar Dogan Ucal som sedan 15 år driver Mumsekiosken i Växjö

Dogan Ucal, MumseglassMellan maj och september håller han öppet och säljer då Bullens pilsenerkorv och mjukglass. Några planer på att utöka glassortimentet har han inte i dagsläget.

– Nej, vi kör bara mjukglass, så har det alltid varit, säger han och ler.

Och det verkar fungera alldeles utmärkt.

– Kan du fixa 70 glassar till i eftermiddag, säger en kund som vill bjuda sin personal på lite svalkade fika.

– Inga problem, säger Dogan.

Termometetern visar 28 grader i skuggan och många vill ha sig något kallt och gott denna varma försommardag. Dogan hälsar glatt, småpratar och serverar.

mjukglass med nötter och chokladGlassrikets utsände beställer en liten våffla med mjukglass med nötter och chokladströssel, en gammal favorit som hängt med sedan sommarjobbet i en glasskiosk vid Gullmarsplan för väldigt många år sedan.

Någon randig glass gick inte att få just idag.

Dogan skrattar lite uppgivet.

– Nej, våran italienska glassmaskin gick sönder precis innan vi skulle öppna, berättar han.

Lånemaskinen som han använder nu kan inte rippla.

– Det dröjer minst sex veckor att få den andra maskinen lagad. Så det får lov att bli Mumseglass utan ränder ett tag framöver.

Som tur är smakar Mumseglass utan ränder alldeles utmärkt. Vill man ha så kan man få ränderna utanpå – kiosken erbjuder flera olika sorters topping, såser och strössel.

Tags: , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter