Glasskyrkogården – här kan du sörja fd glassar

Glasskyrkogården - här kan du sörja glassar som gått bort

För glassälskare kan det vara traumatiskt när favoritglassen helt plötsligt tas ur produktion. Ben & Jerry tar sorgen på allvar och har därför en kyrkogård för försvunna smaker.

Okej att det är ännu ett lyckat PR-trick från Ben & Jerry, men som glassälskare kan man inte bli annat än varm i hjärtat när man tänker på glasskyrkogården – en plats dit man kan gå och sörja sina förlorade favoriter.

Glasskyrkogården i Vermont - här kan du sörja dina döda glassarUSA har under åren fått uppleva mängder av Ben & Jerry-smaker som kommit och gått. En del har försvunnit från marknaden för att de helt enkelt inte sålde så bra, andra för att de kostade för mycket, eller var för svåra, att producera.

Glasskyrkogården ligger i Waterbury, inte långt från Ben & Jerry’s huvudkvarter i delstaten Vermont. Där finns prydliga gravstenar med vackra poem över smaker som inte längre finns i produktion.

A concoction so to-die-for

We were forever in its debt

As the liqeur kicked the budget

We finally had to say “nyet

Så står det på gravstenen till White Russian, en glass som tillverkades mellan åren 1986-2002. Just denna glass blev av versen att döma inte tillräckligt lönsam, trots att den var väldigt populär.

Till dess att spritpriserna går ner lär den få ligga kvar på kyrkogården. Men vissa smaker klarar att ta sig upp ur kistorna och få nytt liv. Via Ben & Jerrys amerikanska hemsida kan glassfans gå in och önska tillbaka smaker från de döda. Det kan även vi göra hos svenska GB.

I dagsläget finns vad Glassriket vet ingen glasskyrkogård i Sverige. Men vi skall kolla upp om inte GB kan fixa en i Flen. Skulle väl vara både trevligt och passande?

SGlasskyrkogården onlinekicka gärna in era dödsrunor till oss, så skickar vi dem vidare till GB:s marknadsavdelning.  Inspiration hittar ni några scroll längre ner på sidan. Själva filar vi på ”Odé till en Puckstång”.

Till dess att detta är ordnat får den som vill skänka en försvunnen glass lite extra kärlek surfa in på Ben & Jerry’s virituella glasskyrkogård.

 

Till minnet av en glass

Rainforest Crunch (1989-1996)

With aching heart and heavy sigh

We bid Rainforest Crunch goodbye

That nutty brittle from exotic places

Got sticky in between our braces

 

Tennessee Mud (1988-1989)

 The bottle is empty

The cup, and the glass

Mud with Jack Daniels

Was not meant to last

 

Sugar Plum (1989-1990)

 It swirled in our heads,

It danced in our dreams

It proved not to be though,

The best of ice creams 

Tags: , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter