Söta små och snabba glasskakor

söta små glasskakor med färgglatt strösselMed lite glass, strössel och fantasi kan man förvandla den torraste lilla kaka till en riktig liten läckerbit.

Jag måste erkänna att kakbakning inte är något jag ägnar mig åt särskilt ofta.

Orsaken är att både jag och barnen har så svårt att låta kakorna vara.

Så fort de kommer ut ur ugnen dröjer det inte många timmar innan alla har försvunnit ner i våra magar.

söta små glasskakor med färgglatt strössel

Kokos och choklad i kombination med kaka är oslagbart.

Svinnet börjar redan vid själva baket – för vem kan motstå härlig kakdeg gjord på socker, smör och mjöl? Inte jag i alla fall. Och inte mina barn heller.  Alltså är kakbak något vi får ägna oss åt vid festligare tillfällen eller när det nalkas fikagäster.

Köpkakor brukar få leva kvar lite längre tid i vårt skafferi. De blir ju inte riktigt lika goda, och fyller inte huset med härlig kakarom. De bara ligger där i sin burk och ser torra, ledsna och bortglömda ut.

Ett enkelt sätt att pimpa upp dem är att bre på lite glass på kakorna och på så sätt skapa små sandwichar. Fungerar med både mjuka och hårda kakor, även om de hårda är lite lättare att arbeta med.

Avslutar man med att rulla kakorna i strössel, kokos, kakao eller nötter så blir de extra festliga.

Här är ett exempel på hur jag gjorde sötnosarna som finns avbildade här ovan.

söta små glasskakor med färgglatt strösselGlasskakor, 10 st

20 st  fasta småkakor
Ca 3 dl glass
Strössel

Gör så här:
Ta ut glassen en stund så att den blir tillräckligt mjuk att jobba med. Medan du väntar häller du upp strössel i olika små skålar.

Bre ut cirka två matskedar glass på hälften av kakorna. Enklast är att jobba med en kaka i taget. Forma med hjälp av kniv, sked. Torka av med tygservett. När du är nöjd med glasslagret lägger du på en kaka på toppen, klämmer försiktigt ihop så att den fastnar. Sedan rullar du den i strössel och lägger sedan direkt in kakan i frysen så att den inte smälter medan du gör de andra.

Upprepa proceduren tills alla kakor ligger i frysen. Tänk på att glasskakorna smälter fort, så ta inte ut dem förrän det är dags att fika.

Tags: , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter