Schwedeneisbecher – Sverigeglassen

sverigeglassen schwedeneisbrecher receptRunt om i Tyskland kan man beställa Schwedeneisbecher, Sverige-glassen. Den har inte lyckats ta sig in på svenska glassmenyer, men Glassriket har receptet.

Schwedeneisbecher har sitt ursprung i forna Östtyskland, men serveras numera i hela landet.  Det sägs att glassen fått sitt namn av det forne östtyska statsrådet Walter Ulbricht.

Under olympiska spelen 1952 besegrade Sverige det västtyska hockeylaget med 7-3, något som gladde herr Ulbricht så till den grad att han beslöt att ge namnet Schwedeneisbecher till sin favoriträtt.

Glassriket har ännu inte haft möjlighet att testa det Tyska originalet. Men vi har gjort en egen Sverigeglass och omdömet blir… sådär. Men det är en kul grej ändå. Och glassen är ju inte oätbar.

Vill man göra en barnvänligare variant kan man skippa ägglikören, och istället byta ut hälften av vaniljglassen mot ägglikörglass.

sverigeglassen schwedeneisbrecherSchwedeneisbecher  (1 portion)
3 skopor vaniljglass
1 dl äppelmos
Ett stänk ägglikör
2-3 msk vispgrädde

Gör så här:
Varva äppelmos och glass i en glassbägare. Häll över ett stänk ägglikör, toppa med vispgrädde.

Har du en svensk flagga på tandpetare blir det som kronan på verket.  Vi hade ingen att tillgå, så vi fick förlita oss på Sverigeälgen.

Tags: , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter