Glass med smak av bisfenol A

bisfenolglass - glass på kondenserad mjölk

Bisfenolglass - gjord på vispad grädde och kondenserad mjölk

Kondenserad mjölk är en favoritingrediens i hemmaglassen. Därför känns det en smula sorgligt att läsa att den innehåller extra höga halter av bisfenol A. Men skönt att veta att det inte finns i SIA:s glassförpackningar.

Att konserverad mat innehåller så otroligt stora mängder bisfenol A är något som känns mindre upplyftande för en sån som jag som gillar både kondenserad mjölk, krossad tomat och bönor.

Bönorna kan man ju fixa själv genom blötläggning. Tomatkross finns på tetra, och går ju att mixa till av färska tomater när det är säsong.

Den kondenserade mjölken blir en lite svårare nöt att knäcka… Via SvD har jag fått information om denna kanadensiska studie som visar att just kondenserad mjölk innehåller extra höga halter av giftet.

I Svenska Dagbladets artikel kan man idag läsa om hur reportrarna rensar i sina köksskåp och ser över sina matvaror. Plast och konserver går bort. Det är lätt att drabbas av bisfenolfobi och undra över hur det ser ut i glassvälden.

Hur är det med alla glassförpackningar?  Finns ämnet också i de pappförpackningar som lyxglassarna förpackas i? Frågade en väninna.

Ja, frågorna är många, och helst vill man inte tänka så mycket på alla konstiga gifter som vi får i oss varje dag.

Eftersom jag själv äter mycket Sia-glass i plastförpackningar mejlade jag
dem för att höra hur det står till med glassförpackningarna. Fick ett snabbt och positivt svar från Anita Skoog på Sia.

– Vi har självfallet kontrollerat våra förpackningar och kan därför med gott samvete säga att det inte finns Bisfenol A i någon av våra förpackningar. Vi använder endast PP-plast och PE-plast och i dessa plaster ingår inte ämnet, skriver hon.

Puh! Då vet vi det. Jag hoppas svaret gäller för alla glasstillverkare.

Angående alla glassar som finns med smak av dulce de leche så får vi nog helt enkelt finna oss i att äta dem med måtta. Men det gäller ju all glass, annars blir byxorna för trånga.

Tags: , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter