Mariannes mintchokladglass

En krämig chokladglass med friskt inslag av mint och krispiga karamellbitar. Mariannes chokladglass är för alla gottegrisar som tycker om när glassen är riktigt söt.

I USA ligger mintchokladglassen på topp fem listan över mest sålda glassar. Här i Sverige har Häagen-Dazs den som en nyhet för i år. Jag fick nöjet att provsmaka en liten sked i mataffären här om dagen. Mitt omdöme?

Fantastisk!

Det är inte många år sedan polkaglassen slog igenom här i Sverige. Nu är den en given favorit i våra glassbägare.

Glassriket har komponerat ihop en egen liten mintglassdessert, med riktigt djupt chokladsmak som blir en härlig konstrast till den söta, krispiga minten.

Glassen är uppkallad efter min älskade farmor Marianne, men också efter karamellerna som krossats och blandats i glassen.

 Det är väldigt sött – och väldigt gott!

marianneglass mintchokladglass receptMariannes chokladmintglass ( ca 6 port) 
0,5 tsk vaniljpulver  ( eller kornen från en halv vaniljstång)
3 dl mjölk
2 dl vispgrädden ( 40 %)
1 dl strösocker
5 äggulor
125 gram hackad mintchoklad ( fem rader på en 200 gramskaka)
2 msk kakao
ca 6-8 Mariannekarameller

Gör så här:
Koka upp grädde, mjölk och vanilj. När det börjat bubbla i kastrullen ska du dra av den från plattan.
Hacka chokladen.
Vispa socker och ägg till en fluffig smet. Häll sedan försiktigt i den varma gräddmjölken i äggblandningen. Vispa under tiden, och häll sedan över allt i kastrullen igen.
Lägg den hackade chokladen i bunken där du vispade socker och ägg.
Sjud blandningen till 83 grader, vispa hela tiden.
När glassmeten kommit upp till rätt temperatur ska du snabbt ta bort den från plattan, och hälla upp i bunken där du har den hackade chokladen. Blir glassen varmare än 85 grader förvandlas den snabbt till omelett…
Vispa sedan till all choklad har smält.
Kyl sedan ner glassmassan, jag brukar låta den stå i kylskåpet över natten.
Kör i glassmaskin. Under tiden glassen kör krossar du några Mariannegodisar i mortel eller med kniv. När glassen är klar och du flyttat över den i en bunke vänder du ner karamellkrossen i glassen. Ställ in i frysen ca en timma innan servering så att den hinner frysa till sig.

 

 

Tags: , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter