Uppfriskande Tomatglass

tomatsorbet med basilika tomatglass med basilika

Tomatsorbet serverad på basilikablad med droppar av hallonbalsamico

Kanske ingen glass man vill äta i en jättevåffla, men serverad på ett färskt basilikablad är tomatsorbet en fantastiskt frisk och välsmakande upplevelse – perfekt som mellanrätt på en finare bjudning.

Udda smaker på glass bjuder inte bara på smakupplevelser över det vanliga. De är också bra konversationsstartare. Nästan alla klarar av att kallprata om glass, och när ämnet är uttömt (om det någonsin kan bli det?!) så är det bara att gå vidare.

Jag provade att göra denna tomatglass på två sätt. I ena satsen använde jag mig av färska tomater. I den andra körde jag tomatkross från burk. Resultatet blev ketchupglass… kul, men inte fantastiskt.

Fantastiskt trevligt blev det med färska tomater. Glassen blev lite blekare till utseendet, men smaken desto godare. Svalkande, frisk och lite pepprig i eftersmaken.

Eftersom tomat och basilika är en kombination som aldrig slår fel provade jag att lägga lite tomatsorbet på ett färskt basilikablad och vips så lyfte smakupplevelsen. Tänker själv använda den här lilla munsbiten som en smaksköljande mellanrätt.

Tänk på att glassen gärna skall vila över natten – så det krävs lite planering.

När man lagar sorbet så gör man det utifrån en sockerlag. Jag brukar ca en gång i veckan göra en sats på ca 4 dl som jag har stående i kylen.

Sockerlag till sorbet
2,5 dl vatten
4 dl socker
drygt 0,5 dl vit sirap

Blanda alla ingredienser i en kastrull, koka under omrörning till sockret har löst upp sig. Ta bort från plattan när vätskan är helt klar.

Tomatsorbet ( 4 port)
I gelatinblad
2,5 dl krossade tomater (ca 5 st)
1 dl sockerlag
1 tsk citronsaft

Blötlägg gelatinet i kallt vatten. Låt dra medan du förbereder sorbetmassan.
Skala och hacka tomaterna. Mixa dem sedan till en slät puré.
Blanda sockerlag , tomatpuré och citronsaft i en kastrull. Värm smeten till ca 50 grader.

Dra av kastrullen från plattan och blanda i det urkramade gelatinbladet. Rör tills det har löst upp sig.

Låt sorbetsmeten stå i kylskåp över natten. Dagen därpå kör du den i glassmaskin. Går att servera direkt, men det kan vara bra att låta den frysa till sig lite inne i frysen.

Servera gärna med färsk basilika.

Tags: , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter