Triumfglass vinnare när GP testar vanilj

glasstest av vaniljglassÅter igen får lyxglassarna stryk av billigare alternativ när vaniljglass står mot vaniljglass i ett blindtest. Den här gången var det Triumfglass som stod som vinnare i slaget.

Att låta en panel bestående av glassglada personer avgöra vilken sorts vaniljglass som är godast är ett ganska vanligt upplägg på landets redaktioner.

Vanilj är ju den allra populäraste glassen. Att den kan smaka så otroligt lika är lika fascinerande varje gång. Den som inte provat det tidigare borde ta och köpa en fyra–fem vaniljglassar av olika fabrikat och sedan jämföra dem med varandra.  Skillnaden är frapperande. Speciellt då man jämför glass i olika prissegment.

I helgen publicerade GP ett stort glasstest. Tio vaniljglassar testades blint av en panel bestående av elva personer i åldrarna tolv till 72.

Glasstest av vaniljglassVinnare blev Triumfglass gammaldags gräddglass i tvålitersförpackning. Högsta betyg, 5/5 blev det för glassen.

” Härligt len smak som gottar till sig i munnen”. Riktigt god. Bra balans mellan fett och socker. Lätt och frisk vaniljdoft. Krämig”. Så löd panelens utlåtande.

Tvåa i testet – med  betyget 4/5 blev Häagen-dazs vanilj ” Smak av ren vanilj, gräddig, god eftersmak” blev omdömet – enda negativa var att den av någon i panelen uppfattades som aningen seg

På delad tredjeplats kom  Sia vanilj, Lejonet & Björnen ekologisk vanilj och GB Gräddglass klassisk vanilj. Anmärkningsvärt är att  Lidls Bourbon Vanilla bara fick betyget två, denna har ju varit en överlägsen vinnare i så många vaniljtest.

Sämst gick det för lågprisglassarna från Willys, Coop och Ica – den sistnämnda fick till betyget noll. Panelen hade inget gott att säga om Ica basic-glassen utan gav omdömet

 ”varning, köp ej. Smakar lika lite som den luktar. Smakar bara kallt. Ser isig ut. Vattnig. Gott om socker”

Länk till testet i PDF-form hittar du här

Andra vaniljtest som kan vara av intresse:

Glasstest hos Cajsa Warg

Glasstest med Slowfood och Råd & Rön

Astma- och allergiförbundet testar glass

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter