Choklad- och chiliglass

Den heta chilin bränner till i halsen, medan den lena kalla chokladglassen känns som en smekning. Chilichokladglass är glassen för dig som gillar glass med lite sting.

Kombinationen choklad och chili tycks ha blivit allt mer poppis på senare tid. Själv är jag överraskande förtjust i kombinationen. Men jag varnar för att äta chilichoklad när du har minsta lilla halsvärk – då bränner det verkligen till vid inmundigandet.

I receptet nedan har jag valt att smaksätta med hackade chokladchilipraliner. Om du hellre vill använda chiliflingor går det också bra, tänk bara på att inte överdosera – några få, lätt krossade flingor räcker.  Välj gärna ekologiska produkter.

Eftersom jag gillar kraftig chokladsmak har jag tillsatt en matsked kakao. Den går bra att skippa om du vill ha en lite mildare kakaoton på glassen. Grundreceptet jag utgått från kommer från Elisabeth Johanssons bok Glass.

En annan variation på glassen är att smälta chilichokladbitarna tillsammans med den mörka chokladen. Halvera då mängden mörk choklad i receptet. Jag tycker bäst om att ha chilichokladbitarna hackade, eftersom jag gillar glass med lite tuggmotstånd.

Choklad- och chiliglass ( 6-8 port)

0,5 tsk äkta vaniljpulver
3 dl standardmjölk
2 dl vispgrädde 40 %
5 äggulor
1 dl strösocker
1 msk honung
1 msk kakao
100 gram hackad choklad, gärna mörk med kakaohalt kring 60 %
6 hackade chilichokladpraliner

Koka upp mjölk, grädde, vanilj och honung i en kastrull. Vispa äggulor och socker fluffigt i en skål. Hacka chokladen. Häll sedan den varma gräddmjölken över gulorna, vispa hela tiden.
Häll tillbaka allt i kastrullen och sjud blandningen till 84 grader, eller tills den börjar tjockna. Passa temperaturen noggrant och ta bort kastrullen från plattan direkt när rätt temp är uppnådd.
Det kan vara bra att ha en bunke med den hackade chokladen stående intill spisen, för glassmassan förvandlas snabbt till äggröra om temperaturen överstiger 85 grader. Därför kan det vara bra att snabbt få bort smeten från den varma kastrullen.
Häll alltså den varma glassmassan över den hackade chokladen och vispa till all choklad har smält. Låt glassen svalna av i kylskåp i minst fyra timmar. Tillsätt den hackade chilin strax innan du kör ner glassblandningen i glassmaskinen.

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter