Rödavinbärsglass med yoghurt

vinbärsglassVeckans stora hit heter rödavinbärsglass. Hela familjen och halva grannskapet har fått smaka på denna underbara glass. Toppbetyg från alla provsmakare! Jag är själv förvånad.

Lika bra att erkänna på en gång. Röda vinbär har aldrig varit någon större favorit hos mig. Visst, jag gillar att äta dem solvarma direkt från busken. Som saft smakar de helt okej, och de är vackra att dekorera med. Men jag har haft svårt att hitta plats för dem i mitt bak och i min matlagning.

Varje sommar plockar jag ändå liter efter liter tills hela frysen blir full. Vi har buskar både hemma och på landet så det blir en hel del vinbär… och det känns dumt att låta allt förgås.

Men sen ligger de bara där i frysen, det går ett år och så är det dags att fylla på med nya igen. För att skapa rum i den redan överfulla frysen tog jag ut ett par påsar och tänkte optimistiskt att det kunde bli en frisk vinbärs coulis till glassen.

Tinade dem på låg värme i en kastrull, där stor de och småputtrade i några timmar medan jag höll på med annat. Hann aldrig med att göra någon coulis så bären fick åka in i kylen tillsammans med en smet yoghurtglass

Att jag dagen efter beslöt mig för att blanda i några skedar vinbär i yoghurtglassen var mest en slump. Det är ju så roligt att experimentera med glassmaskinen. Gjorde en provsats på två portioner.

När den var klar och jag provsmakade var det knappt jag kunde tro mina smaklökar! Yoghurtglassen med röda vinbär var den godaste glassen jag gjort hittills. Helt suverän, om jag får säga det själv. Familjen blev också stormförtjust och vi gjorde flera portioner.

Sen lät jag även vänner och bekanta provsmaka (brukar tvinga på folk lite glass när de är här på besök, för att kolla om recepten går hem eller inte) och ja, hittills har den varit en favorit hos de allra flesta.

vinbärsglass

Om jag haft färska vinbär hade jag gärna dekorerat med dem

Rödavinbärsglass med yoghurt (6-8 port)

Ca 4 dl rödavinbär
1 dl socker
0,5 msk citronsaft
3 dl grädde
3 dl vaniljyoghurt
6 äggulor
1,5 dl strösocker
0,5 vaniljstång (eller 0,5 tsk vaniljpulver)
1 gelatinblad
6 matskedar rårörda vinbär

Lägg vinbären, sockret och citronsaften i en kastrull och låt blandingen stå och småputtra en stund. Rör om då och då.

Medan vinbären kokar blötlägger du gelatinet i kallt vatten. Dela vaniljstången på mitten och skrapa ur fröna med en lagom vass kniv. Blanda sedan alla ingredienser, utom gelatinet, i en tjockbottnad kastrull.
Värm på medelhög värme upp till 70 grader, hela tiden under omrörning.
Det går säkert att köra på max, men eftersom jag varken har induktion eller gas så tar jag det säkra före det osäkra och värmer långsamt upp min glassmet.
Dra av kastrullen från plattan när rätta temperaturen är nådd. Krama ur gelatinet och rör ner det i glassmeten. Häll sedan upp allt i en bunke, täck över och ställ in i kylen i ett dygn.
Gör samma sak med vinbärssylten.

Dag två blandar du i ca sex matskedar av vinbärsblandningen i glassmeten. Kör sedan smeten i glassmaskin, och följ glassmaskinens instruktioner. Sen är det bara att njuta.

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter