Österhagen glass vägrar kompromissa

Österhagenglass glassfabrik ligger mitt i centrala Hjo
Österhagenglass ligger mitt i centrala Hjo

Österhagen glass började tillverka tillsatsfri glass långt innan äkta vara blev en folkrörelse.  Receptet man använder sig av kommer från gammelmormors tid, och bygger på blott tre ingredienser.

I glassfabriken i Hjo förbereder man sig just nu inför sommarens glassäsong. Hinkar med pinfärsk glass skall skopas upp i portionsbägare för att sedan köras ut till lokala återförsäljare i den vackra Västgötabygden.

Utanför är det gråkallt, Hjo-borna flanerar i motvind och Vätterns vilda vågor slår hårt in mot strandkanten som ligger bara några meter ifrån glassfabriken, som tidigare var en herrekiperingsbutik.

En stor pedagogisk tavla visar tydligt vilka ingredienser som ingår i Österhagen glass.

Glassmästare Stig

Glassmästare Stig

– Ekologisk vispgrädde, socker och ägg, inget annat. Det är grunden i vårt glassrecept, berättar glassmästaren Stig Ernbro som i snart tjugo år drivit Österhagen glass tillsammans med sin sambo Inger Hersby.

Receptet som Österhagen glass utgår ifrån kommer från ett gammalt vältummat ex av prinsessornas kokbok från 1929.

– Det är en riktig kokbok, säger Stig Ernbro och ler när han bläddrar i den.

Prinsessornas kokbok

Prinsessornas kokbok

I boken går man till grunden i varje recept, och trots att den börjar få hundra år på nacken känns den väldigt modern idag när allt fler börjar få upp ögonen för vad det är vi egentligen trycker i oss.

I de stora glassfabrikerna sprutar tillverkarna in luft i glassen, smaksätter den med artificiella aromer och får den att hålla ihop med hjälp av emulgeringsmedel.

Man ser hur Stig Ernbro riktigt ryser i kroppen när han talar om det. Att tillverka glass utan konstigheter har varit ett kall för honom ända sedan Österhagen slog upp portarna.

Österhagenglass kallas Hjo-glassen i folkmun

Glassen kallas Hjo-glassen i folkmun

– Vi tallar inte på kvalitén, där är vi kompromisslösa, säger Stig som hellre skulle sluta upp med glasstillverkning än att stoppa i annat än naturliga, helts ekologiska, råvaror i glassmeten.

Står det bananglass så är bananen handskalad, och i romrussinglassen är romsmaken garanterat äkta.

– Skulle det ta slut på rom, då blir det ingen ny romglass förrän tidigast måndag förmiddag då Systembolaget öppnat, skrattar Stig och tillägger att man inte behöver vara orolig för att köra bil på spritglassen.

– Jag har räknat ut att man måste äta minst två liter glass för att det skall bli någon risk med bilkörningen.

Under årens lopp har Österhagen fått ta emot mängder av fina utmärkelser och diplom från bland annat Gastronomiska akademin och tidskriften Allt om mat har utsett glassen till godast i Sverige.

Mest betydelsefullt har nog det hedersfulla omnämnandet i Mats-Eric Nilssons bästsäljare Den hemlige kocken varit. Medan majoriteten glasstillverkare i Sverige får sig en rejäl känga i boken, hyllar författaren Österhagenglass som den klarast lysande stjärnan.

”Bara äkta råvaror, vilket ger en smakupplevelse som överträffar allt annat” skriver han i boken.

Men, även om hyllningarna är många är det inte alla som sjunger med i lovsången.

ÖsterhagenglassNär butiken Cajsa Warg för några år sedan anordnade blindtest av vaniljglassar placerade sig Österhagenglass inte högre än på åttonde plats av tio. Vinnare blev Lidls Bourbon Vanille, vars tre huvudingredienser är Skummjölk, osyrat vasslepulver och smörolja.

– Folk vet inte hur riktiga produkter skall smaka, suckar Stig och berättar om hur han till och med blivit anklagad för fusk av en man som inte trodde på att den äkta vaniljen var vanilj.

Stig har fortfarande svårt att komma över hur tillverkare kan få kalla glass för gräddglass trots att den inte innehåller någon grädde

– Det kan lika gärna vara smör blandat med vatten och emulgeringsmedel.

Kritikerna menar att Österhagens glass är lite för fet och lite för isig.

– Isigheten kommer av att vi gör glassen på färsk grädde, har man inga tillsatser så blir den lite isig, säger Stig leende. Han är stolt över sin produkt.

glassmaskin från förr och nu
glassmaskin från förr och nu

Österhagen glass smakar som den smakar, att den någon gång får kritik ser han bara som naturligt.

– Alla kan inte gilla allt, så är det bara, säger han.

För Stig är det här med naturlig glass en stor och väldigt viktig sak. Han brinner för att förmedla kunskap om hur riktig glass tillverkas, vad som är äkta vara.

Med passionerad entusiasm och stor pedagogik berättar han om hur glasstillverkning kan gå till, och hur den bör gå till. Det märks att han har bakgrund som lärare.

Pedagogiken genomsyrar också Glassens dag, som Österhagen årligen arrangerar i Hjo den andra lördagen i augusti. Då brukar det finnas både ko, hönor och sockerbetor på plats.

– För mig är det viktigt att visa var glassen kommer ifrån. Idag är det knappt någon som vet hur en sockerbeta ser ut, säger Stig och pekar på tavlan med kon och hönsen.  Sen kilar han iväg in till ett förråd där massor av platta kartonger står upptravade.

De visar sig innehålla pussel med samma bild som finns avbildad på väggen.

– För den nya generationens glassätare.

Själv börjar både Stig och Inger att närma sig pensionsåldern, och visst har de funderat på att kanske sälja vidare sin glassfabrik, och glass serveringen i Gula Paviljongen. Men då måste det vara till rätt person, någon som vill förvalta arvet väl och fortsätta hålla glassen ren från tillsatser.

 

Kort om Österhagen glass

  • Hjo_gula_paviljongenFörutom gräddglass producerar Österhagen glass även Sorbet och fryst yoghurt.
  • Sorbeten innehåller varken grädde eller ägg, utan tillverkas av sockerlag och hela eller mustade frukter och bär.
  • Yoghurtglassen består av naturell yoghurt, levande bakteriekultur, socker och frukt.
  • Du som bor i Stockholmsområdet, Göteborgsområdet eller i Skaraborg har ganska lätt att hitta en återförsäljare nära dig. Kolla in hemsidan för lista. För resten av landet är det lite kärvare att få tag på glassen.
  • Bästa upplevelsen får man om man sommartid beger sig till Gula paviljongen i Hjo, där kan man avnjuta glassen till härlig Vätternutsikt, i en mysig omgivning.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter