Varför är guarkärnmjöl tabu, men inte citrusfiber?

Om stabiliseringsmedelTillsats har blivit ett skällsord lika föraktat som E-nummer varför begreppet ”utan tillsatser” är en av vår tids främsta marknadsföringsknep. Men är den tillsatsfria glassen verkligen tillsatsfri?

Tillsatsfri jordgubbssorbet ?Frågan väcktes när jag häromdagen stod och läste innehållsförteckningen på Lejonet & Björnens kravmärkta jordgubbssorbet. En vara i mängden av alla andra som marknadsförs som tillsatsfri.

Ingredienslistan var kort. Bara fyra ingredienser: Vatten, socker, jordgubbar och citrusfibrer. Det var den sista ordet som fick mig att haja till.

Citrusfibrer. Känner igen det från någonstans. Just det, korvförpackningen.

Så vad är då citrusfiber/citrusfibrer, frågade jag mig. För begreppet känns ganska nytt. En snabb titt på google visade att fibrerna används i allt från korvar och pytt i panna till glass och choklad.

På Oatlys smoothieförpackningar redovisas citrusfiber som stabiliseringsmedel. Och det är väl just vad det är. Går man in på den amerikanska citrusfibertillverkarens sida kan man läsa om ett nytt citrusfiber som börjat användas på senare år på grund av dess fantastiska förmåga att binda stora mängder vatten.

Citrusfibret fungerar också för att ersätta upp till 50 procent av fett i de allra flesta blandningar, står det i produktbeskrivningen.  Det har också en motverkande effekt mot bildande av iskristaller under transport och lagerhantering.

Det här nya citrusfibret skiljer sig från det som används av till exempel juicetillverkare som tillsätter citrusfiber för att få den där färskpressade looken och känslan på sin produkt.

Nya citrusfibret är lukt, färg och smakfritt, och framställs genom en process som innebär att man tar bort i stort sett all vätska och all olja ur rester av främst apelsiner och grapefrukt, men även från andra citrusväxter.

Får mig att tänka på tillsatsen E440 – pektin, ett förtjockningsmedel som framställs genom extrahering av apelsin- eller citronskal. Vanligt ämne som används i till exempel marmelad och sylt. Ingen konstighet direkt, används flitigt vid marmelad och sylttillverkning.

Oatly smoothie stabiliserad med citronfiberMen, pektin har ett e-nummer, den ingår i begreppet ”tillsats” och är därför en produkt som kan betraktas som ful. Precis som bakpulver om man kallar det ammoniumkarbonat eller E 503.

Hur som helst.  Jag har inte riktigt trillat ner i tillsatsfobiträsket ännu, även om jag erkänner att det finns en liten risk att jag skulle kunna falla dit.

Men jag stör mig lite på alla som slår sig för bröstet och propagerar för sina ”tillsatsfria”produkter när allt är en fråga om begrepp, definition, och semantik.

Jag har dubbelkollat med livsmedelsverket, och pratat med flera specialister. Citrusfiber är ingen tillsats enligt registret. Men det skulle kunna vara en så kallad otillåten tillsats. Det vill säga en tillsats som används som en tillsats, men som inte är kontrollerad och godkänd som tillsats (i sådana fall hade den fått ett e-nummer). De har haft lite problem med sådana påhitt på senare år.

Häromveckan åt jag den godaste glassen jag ätit hittills i år. Dagsfärsk gelato från Lilla Glassfabriken i Jönköping. Ni kommer snart få läsa mer om det stället. Sjukt krämig och god glass, trots att fetthalten är betydligt lägre än i gräddglass. Gelaton är gjord på färsk mjölk, färska ägg, färsk grädde, färsk frukt. Men vid tillverkningen har man också i lite lite guarkärnmjöl som stabiliseringsmedel.

Guarkärnmjöl, stabliliseringsmedel… förstår att några av er ryggar tillbaka när ni läser orden.

Gör detta tilltag att Glassfabrikens gelato är ”fulare” än andra lokaltillverkade glassar som inte innehåller några tillsatser alls?

Ja, säger säkert en del.

Nej, säger jag. För jag vet ju vilken glass som gav mig största glassupplevelsen.

Tillsatser är ämnen som tillsätts i livsmedel för att till exempel

  • öka hållbarheten      (konserveringsmedel och antioxidationsmedel)
  • påverka konsistensen      (emulgeringsmedel, stabiliseringsmedel, förtjockningsmedel,      klumpförebyggande medel)
  • påverka smaken eller ge färg      (färgämnen, smakförstärkare, sötningsmedel).

Olika ämnen och tillsatser används för att påverka smak, färg, konsistens och hållbarhet såväl när vi lagar mat hemma som i industritillverkad mat. Det kan vara gurkmeja och saffran som ger färg, gelatin och potatismjöl som ger konsistens, konserveringsmedel som förlänger hållbarheten och socker, salt och kryddor som ger smak.

När mat tillverkas industriellt används av olika skäl fler tillsatser. Varor transporteras ofta långa sträckor vilket kan kräva längre hållbarhet. Hel- och halvfabrikat kan öka behovet av tillsatser och tillverkare kan ibland använda tillsatser för att kunna producera en billigare vara.

Källa: Livsmedelsverket

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter