Trestjärnig kock planerar världens största glass

Den 30 juni ska ett världsrekord krossas då brittiske stjärnkocken Heston Blumenthal kommer till Gloucester för att tillsammans med invånarna konstruera tidernas största glass.

Rekordet kommer att vara en del i den nya tv-serie som kocken Heston Blumenthal, känd från trestjärniga topprestaurangen The Fat Duck, spelar in under sommaren tillsammans med brittiska Channel 4.

Förhoppningen är att Gloucesterborna skall ta ledigt och kila ner till stadsparken för att snacka matminnen samtidigt som de bygger jätteglassen.

I glasskretsar är Heston Blumenthal känd för sin delikata bacon- och ägglass, helt väsensskild från det slafs som serveras på amerikanska hamburgerhak.

Hestons baconglass är något jag brukar fantisera om att försöka mig på att tillverka, eller ännu hellre äta på The Fat Duck…

Ännu har jag inte riktigt vågat ta mig an utmaningen, trots att stjärnkocken själv visar hur man gör i ett trevligt Youtube-klipp från Discovery Science.

Vilken typ av glass det är som skall konstrueras i Gloucester är ännu oklart. Misstänker dock starkt att det inte kommer vara någon bacon- and egglass…

Ska det bli en glasspyramid ligger Baskin-Robbins rekord på 3100 skopor. Deras glasspyramid byggdes på Hawaii år 2000. Omkring 45 minuter tog det för 80 glassanställda att bygga den 1.21 meter höga och 363 kilo tunga pyramiden.

Är det världens största glasstrut som skall byggas måste den vara högre än 2,81 meter för så stor var den gelatostrut som tillverkades vid glassmässan i Rimini förra året. Vikten på struten är okänd, men det tog 30 timmar för en grupp italienska glassproffs att tillverka struten. Bara chokladen till struten vägde 700 kg…

Världens största glassbägare vägde drygt fyra ton och var nästan 2 meter hög… tillverkades vid Baskin-Robbins högkvarter i Massachusetts, USA den 13 september 2005.

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter