Stevia öppnar för samarbeten och LCHF-glass

Sött som socker, men utan kalorier och kolhydrater. Sötningsmedlet stevia öppnar för nya möjligheter och samarbeten inom glassbranschen. Sia glass och Engelholms glass har tillsammans tagit fram en ny sockerfri glass.

Det var så sent som den andra december förra året som det växtbaserade sötningsmedlet stevia, E960,  blev godkänt i Sverige, och redan i januari hade Engelholms glass och Sia glass tagit fram en ny sockerfri glass, särskilt lämpad för diabetiker.

vd för Engelholms glass

Carl Gustav Gudmunsson

– Vi började med sockerfri glass redan 1995, men då fick vi söta med aspartam och acesulfam, och det har ju inte varit så kul att använda, säger Carl Gustav Gudmundsson, vd för Engelholm glass.

Därför blev han glad när han hörde om stevia. Sötningsmedlet utvinns från växten Stevia rebaudiana och odlas traditionellt i Sydamerika. Växten innehåller söta ämnen, steviolglykosider, som är ungefär 300 gånger sötare än vanligt socker.

Trots att sötningsmedlet bara varit godkänt i drygt ett halvår finns det redan i en mängd produkter som saft, glass och läskedrycker. En förklaring till dess popularitet är att det flitigt förespråkas av LCHF-anhängare, en kundgrupp som Engelholms glass sneglat lite på.

– Jag har varit i kontakt med livsmedelsverket för att höra vad det är för regler som gäller för att man ska få märka glassen LCHF, säger Carl Gustav Gudmunsson som hoppas på svar inom snar framtid. Det visade sig endast finnas två på verket som kunde svara på den frågan.

Sötad med steviaFrågan är om glassen måste innehålla mer fett för att kallas LCHF. Nu innehåller den sockerfria gräddglassen omkring tio procent, något som Carl Gustav Gudmunsson tycker är lagom.

– Det ska vara måttligt med fett, inte för mycket. Den här glassen är främst framställd för diabetiker, säger Carl Gustav Gudmunsson.

Utvecklingen av de sockerfria produkterna har skett i samarbete med Sia glass.

– Vi vet att det finns en efterfrågan på den här sortens produkter, däremot tror vi att försäljningen blir begränsad, så för att få ekonomi i detta har vi valt ett utvecklings- och produktionssamarbete, säger Rolf Frid, vd för Sia glass.

Det är inte första gången de två glassföretagen samarbetar. Fabrikerna ligger inte så långt ifrån varandra på västkusten, och man har mycket att vinna på grannsamverkan.

– Vi samarbetar rätt mycket med Sia, säger Carl Gustav Gudmunsson.

Bland annat tillverkar Engelholms glass sin sandwich i Sia-fabriken eftersom den är bäst på att tillverka sådana, medan Engelholmsfabriken är extra bra på att göra runda pinnglassar.

 

 

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter