Regnet får glassfabriker att bromsa

Det trista junivädret har gjort att glasstillverkarna fått dra i handbromsen till
produktionsbandet. Regn gör att vi köper färre styckglassar, och mer familjepack.

– Under juni har det regnat en hel del så vi har dragit in alla skift för strutar och femliterstråg. Vi har ett lager nu. Om det blir soligt i juli får vi köra mer i slutet av juli, säger Ulf Henningsson, utvecklingschef på Sia Glass till Computerswedens webupplaga.

Eftersom glass har begränsad hållbarhetstid vill man inte stå med för stora lager inför hösten. Sia räknar högsäsongen från första maj till sista augusti.

femliterstråg med glassFemliterstrågen är de som produceras till glasskiosker runt om i landet. Sia och alla andra glasstillverkare följer sommarvädret noga, och försöker gasa eller bromsa produktionen efter antalet soltimmar.

Sia använder också väderstatistik för att analysera försäljningen; sålde man dåligt på grund av vädret eller beror det på något annat?

Ulf Henningsson berättar för Computer Sweden att försäljningen av stycksaker till kiosker, som pinnar och strutar och den glass som säljs i femliterstråg är mest väderberoende. En solig sommardag säljs många stycksaker, medan sämre väder gör att vi hellre handlar hem flerpack från mataffären.

– Om vi utgår från en normal sommar så skiljer det 10 procent upp eller ner helt beroende på hur soligt det är. Vi följer väder och vind varje vecka och försöker gasa eller bromsa produktionen utifrån våra prognoser.

En regnig sommar som den vi upplever just nu innebär alltså att butiksförsäljningen går upp lite, men det kompenserar inte den förslust de uteblivna spontanköpen innebär.

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter