Svensk isglass dras in efter bakterielarm

Klagomål från danska kunder ledde till att man fann ättiksyrabakterier i ett parti Swipper isglass med tuttifrutti-smak. 120 000 glassar dras in från dansk handel, uppger skånskan.se

Swipper isglass tillverkas av svenska Source Foods i Sjöbo. Företaget tror inte att några av glassarna finns kvar på den svenska marknaden.

Ättikssyrebakterien som hittats i glassarna är inte farlig att få i sig. Men den kan lukta och smaka illa. Därför har danska motsvarigheten till Livsmedelsverket bestämt att glassen ska återkallas från de danska butikerna.

Enligt Göran Fröjd som är produkt-och processutvecklingsansvarig på Source Foods gör det låga PH-värdet i produkten att inga farliga bakterier kan växa.

Bakterien har hittats i fem påsar tillverkade i maj 2011. Sedan dess har fabriken tillverkat 1,5 miljoner isglassar och man ser därför ingen anledning till att återkalla fler partier. På Livsmedelsverket tror man att det är glassvätskan som jäst i det indragna partiet.

– Det är sånt som händer, säger Louise Nyholm, inspektör vid Livsmedelsverket, till Skånskan.se

 

Glassriket om Swipper isglass

Swipper isglassVi brukar ganska ofta ha små swippers i frysen ute på landet. De är av typen man köper och fryser in själv, passar bra när man bor en bit ifrån närmsta livsmedelsbutik.

Mina barn älskar dessa glassar, speciellt smakerna cola och tuttifrutti.  Ett enkelt sätt att få i dem vätska varma dagar (de är ganska dåliga på att dricka vatten) eller när de är sjuka. Billiga är de också. Men innehållslistan är sådär…

Ingredienser: Ingredienser: vatten, socker, surhetsreglerande medel(citronsyra), stabiliseringsmedel(pektin), aromer, färgämnen(sockerkulör, karmin, klorofyll, betakaroten), konserveringsmedel(kaliumsorbat, natriumbensoat).

Tags: , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter