Kladdkakstårta med glasstäcke

Kladdkakastårta med glassKladdkaka är en av mina absoluta favoriter. Ju kladdigare desto bättre. Om man toppar den med lite glass och choklad blir den ännu smarrigare.

Min första kladdkaka gjorde jag nog någon gång i elva-tolvårsåldern, när jag var gammal nog att själv få hantera ugnen (även om det var under viss översyn) Receptet hittade jag i KP, och det använder jag fortfarande trots att det gått… massor av år sedan dess.

Att omvandla kladdkakan till tårta har jag gjort flera gånger. Men oftast bara genom att dekorera den med antingen smält choklad och mandelspån, eller spritsat på vispgrädde i fina formationer och toppat med krossad choklad.

Den här gången provade jag att bre på två lager glass. Lite inspirerad av Frödinge som ju i våras lanserade sin första glassdessert – kladdkaka med vaniljglass.

Kan fortfarande inte riktigt smälta att försäljningen av deras kladdkakor sjunkit med en hel miljon mellan åren 2010 och 2011. Är det tillsatsfobi i kombination med LCHF som ligger bakom tappet? Frödinges kladdkakor är ju nästan lika goda som hembakade.

Hur som helst. En fördel med kladdkakor är att de aldrig blir riktigt hårda, även om man stoppar in dem i frysen i ett dygn. Därför fungerar de väldigt bra att omvandla till glasstårtor, och om man bara sköljer tårtkniven i varmt vatten innan man skär så går även det ganska smidigt.

Nackdelen med att använda glass istället för grädde är att den smälter lite fortare. Det är ingen dessert att servera vid buffé eller långfika, utan den måste ätas ganska omgående när den väl hamnat på serveringsfatet.

Den här gången valde jag att bre på ett lager vanilj- och chokladglass från GB. Den som är extra ambitiös gör naturligtvis glassen själv…

Och som alltid med glass är det ju bara fantasin som sätter gränser för vilka smakkombinationer man väljer att lägga på kakan. Det skulle förmodligen vara utsökt med ett lager chilichokladglass ovanpå. Eller varför inte apelsinglass och hallonsorbet.

Som alltid när man jobbar med glass är det tålamod och planering som gäller. Även kladdkakan har lite kyltid…

Kladdkaka  med glassKladdkakstårta med glasstäcke ( ca 10-12 portioner)

100 gram smör
2 medelstora ägg
2,5 dl strösocker
4 msk kakao
0.5 tsk vaniljpulver ( kan bytas mot 1 tsk vaniljsocker)
1 dl mjöl
Två nypor salt
ströbröd
5 dl vaniljglass
5 dl chokladglass
ca 50 gram hyvlad choklad

Sätt ugnen på 175 grader. Smält smöret. Vispa ägg och socker tills det blir en fluffig smet. Blanda sedan ner alla torra ingredienser och smöret i äggblandningen. Vispa tills smeten är jämn.
Häll smeten i en brödad springform ( jag använder storlek 26 cm ). Grädda mitt i ugnen i 15-20 minuter.

Låt kakan svalna, först i rumstemperatur, sedan i kylskåp.

När kakan är kall brer du på ett lager vaniljglass över hela kakan. Se till att glassen är lite halvtinad så går det lätt att fördela den jämt över hela kladdkakan. Bre sedan på ett lager med chokladglass. Toppa med hyvlad choklad. Ställ in i frysen i en halvtimme innan servering.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter