God , snabb och nyttig jordgubbsglass

recept på god och nyttig jordgubbsglass med yoghurtSemesterfetma – nej tack! Frasen är stulen från dagens upplaga av gp.se, där en hälsoexpert varnar för chokladrika glassar och ger tips på hur man kan slippa semesterminnen i form av extra hull på höfterna.

Passa på att ladda batterierna och boosta immunförsvaret med vila, sol, motion och bra mat, säger hälsoexperten Kajsa Asp Jonsson till gp.se.

Hon varnar för grillkorvsträsket och föreslår att man kan gå ihop ett gäng kompisar och laga middag åt varandra när egna fantasin tryter och man hellre vill ligga i hängmattan än att stå framför spisen.

Experten uppmanar oss att sätta gränser, som max två glassar i veckan. Stora glassar med mycket choklad innehåller lika mycket kalorier som en stadig lunch.

Jag vet. Men jag vill helst inte veta. Men visst. Hon har en poäng. Själv skippar jag lunchen om jag ätit en stadig glass med extra allt och lite till. Kanske inte det bästa agerandet sett ur ett näringsperspektiv. Men jag får ju i mig kalcium och blir mätt.

För den som vill äta kalla sötsaker, men inte vill få i sig så mycket kalorier är sorbeter och isglassar ett bra alternativ som jag själv brukar bjuda mina barn på.

Ta frysta bär, tina dem lite lätt. Mixa bären med mixerstav, häll eventuellt på lite socker eller honung,  pressa i några droppar färsk citronsaft och ringla över lite vaniljyoghurt. Mixa lite till  och voila – du har en smarrig fruktglass som är både näringsrik, god, svalkande och mättande.

Tänk på att presentationen är a och o när det gäller att sälja in nyttigare alternativ till barn. De mixade frysta bären fungerar utmärkt att äta direkt som de är, men om man tar får lång tid på sig kan de behöva stå en stund i frysen.

Lägg ner den i glassformar, eller små plastburkar så har du pinnglass eller glasstimbaler att servera bara någon timme senare.

god och nyttig jordgubbsglass med yoghurtSnabb  & nyttig jordgubbsglass utan glassmaskin

5 dl frysta jordgubbar
1 dl florsocker
1 dl yoghurt
Några droppar citronsaft

Tina bären  så att de blir lite mjuka. Mixa till slät massa med mixerstav. Häll på florsocker, yoghurt och lite citron. Mixa ytterligare en stund. Lägg i plastburk, toppa med lite yoghurt, ställ in i frysen i cirka en timme. Servera glassen direkt ur burken, eller upphälld på fat. Mumsa med halvgott samvete.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter