Kokosglass – favorit just nu

kokosglass recept Elisabeth JohanssonDet är något speciellt med kokosglass, något som jag inte kan sätta fingret på. Men glassen tillhör mina absoluta favoriter – just nu kan jag bara inte få nog. Här är ett gott recept på hemmagjord kokosglass.  

Kanske är det bristen på sol och överflödet på regn som får mig att bli sugen på smaker som påminner om Thailand. Eller så är det Glassfabrikens fel.  Jag har fortfarande inte kommit över hur god jag tyckte att deras kokosgelato var.

Eftersom det inte finns att köpa kokosglass i någon butik nära mig bestämde jag mig för att testa Elisabeth Johanssons recept ur boken Glass.

Håller på att beta av samtliga glassrecept i samlingen. Bokens bilder är ju så inbjudande att det är svårt att låta bli. Blir inspirerad både i mitt fotande och i mitt glassmakande.

Recepten är tydliga, och hittills har alla fungerat utmärkt, trots att jag inte följt dem till punkt och pricka. Kan varmt rekommendera boken.

I Elisabeth Johanssons recept står det att man ska ha i kokosgrädde. Jag hade bara en burk kokosmjölk hemma så jag tog bara den fasta delen av innehållet. Fungerade utmärkt.

Glassen är väldigt söt, glöm inte bort att strö kokosflingor över den vid servering. De balanserar smaken och ger tuggmotstånd.

kokosglass recept Elisabeth JohanssonKokosglass ( 6-8 portioner)

1 vaniljstång, eller 1 tsk vaniljpulver
4 dl standardmjölk
1 dl vispgrädde
2 dl kokosgrädde
6 äggulor
2 dl strösocker
2 msk kokosflingor

Dela vaniljstången på längden och skrapa ur fröna. Koka sedan upp mjölk, grädde, kokosgrädde tillsammans med både vaniljstång och frön.

Dra av kastrullen från plattan och låt svalna medan du vispar ägg och socker fluffigt i en separat bunke.

Häll den varma gräddmjölken över äggblandningen i en jämn stråle och under omrörning. Häll sedan tillbaka allt i kastrullen och sjud blandningen till 85 grader. Använd termometer och stå beredd när det börjar närma sig… glassmeten kan snabbt förvandlas till äggröra om temperaturen överstiger 85.

Häll massan i en bunke. Låt stå och svalna en stund i rumstemperatur, sedan i kylskåp. För att glassmeten ska mogna bör den stå minst fyra timmar, helst över natten.
Sila av blandningen och kör i glassmaskinen. Lägg sedan över glassen i en bunke och ställ in i frysen två timmar innan servering.

Tags: , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter