Montis glassfabrik mitt i Gallerian

montis gelato i gallerian, italiensk glassDet räcker med att julivädret är hyfsat för att kön till Montis glassdisk ska ringla sig ut på Hamngatan via Gallerians stora glasdörrar.­ Glassen som säljs är dagsfärsk, fettsnål och italiensk, och den får glassälskare att vallfärda från hela landet.

­– Dje-la-tå, dje-la-täriia, så uttalas det, rättar Sergio ”Monti” Montanari mig efter att jag försökt uttala gelato med g-ljud.

Han är rund, gråhårig och välklädd. På bordet framför honom står en tom espressomugg och i taket över oss hänger fotbollströjor som tillhör det italienska fotbollslandslaget och Milan.

Det har gått för över fyrtio år sedan han lämnade Italien och blev svensk krögarkung genom att starta populära Stockholmskrogar som Martini, Capri och Invito. Karriären har varit rolig, intensiv och väldigt arbetskrävande.

montis gelato i gallerian, italiensk glassNu för tiden har Sergio dragit ner på takten. Arbetar inte längre från tidig morgon till sen kväll.

För åtta år sedan startade han Montis gelateria i Gallerian, inspirerad av ett besök på glassmässan i Rimini.

­– Det saknades italiensk glass i Stockholm, säger han och nickar åt en bekant som passerar förbi.

Glassbaren driver han tillsammans med familjen.

Varje förmiddag brukar han komma in och sätta sig vid ett bord längst in i caféet. Där dricker han espresso, äter lite lunch och socialiserar med både gäster och personal.

Låter som ett trivsamt liv. Och Sergio utstrålar verkligen att han är en man som är tillfreds och njuter av livet.

En man som verkar mindre lugn, men väldigt glad är Anders Östlund. Han har jobbat på Montis sedan starten.

­­– Det kan vara lite stressigt, men jag gillar jobbet, säger han och ler.

montis gelato i gallerian, italiensk glassRoligast är när köerna ringlar sig långt ut på Hamngatan. Då är det högtryck både vid glassdisken och inne i köket där glassmaskinerna står. På en enda dag kan man sälja upp till fem hundra liter glass, och all produceras på plats.

– Det är knappt de hinner med vissa dagar, säger Anders och visar var glassfabriken finns.

I ett hörn av det lilla restaurangköket står glassmästare Robert och blandar glassmet för glatta livet. Där har han stått sedan åtta på morgonen, och fortfarande finns tråg att fylla.

glassfabriken i gallerianNu är klockan är strax efter tolv och lunchrushen är precis på väg att kicka igång.  Än så länge är det mest mackor och kaffe som säljs över disken. Glassarna brukar efterfrågas mot slutet av lunchrasten, och sedan är trycket ganska konstant hela eftermiddagen. I alla fall sommartid.

På vintern är efterfrågan mindre, men även då säljer man en hel del glass. Mycket tack vare att gelaterian befinner sig i en varm citygalleria.

– Glass behöver man året om, skrockar Sergio

Sedan gelateian öppnade har den blivit vida känd, inte bara i Stockholmsområdet.  Främst på grund av den goda dagsfärska glassen, men också genom sitt centrala läge bara ett stenkast från Sergelstorg, Kungsträdgården och NK.

Sergio berättar om kunder från övriga landet som vid sina Stockholmsbesök brukar avsätta tid i kalendern för att hinna äta glass på Montis.

– Sånt gör en glad! Det är kul att höra att de längtat efter att få äta vår glass igen.

montis gelato i gallerian, italiensk glassDen italienska gelaton är mindre fet än den gräddglass vi är vana vid i Sverige. Eftersom vi svenskar är mycket medvetna om vad vi äter tror Sergio att gelaton passar oss extra bra.

– Det ska inte vara för fett, och inte för mycket socker. Det har vi lyssnat på och utvecklat recepten utan att för den sakens skull ge avkall på smaken.

Glassmästare Robert springer förbi med ytterligare en bytta glass. Han ler.

Anders berättar att Robert jobbat på Montis nästan lika länge som han själv.

– En dag stod han bara där och frågade om vi behövde hjälp. Helt fantastiskt, för han var precis den person vi sökte, säger Anders.

montis gelato i gallerian, italiensk glassRobert har tillverkat glass sedan han var liten grabb i Uruguay. Nu är han en oumbärlig resurs i Gallerians hektiska glassfabrik.

I glassdisken ligger gelaton upplagd på ett förföriskt tilltalande vis, dekorerad med färska frukter, såser, nötter, kaffebönor och färgglada paraplyer. Trots att jag vill kasta mig över disken och bara trycka i mig allt behärskar jag mig och väljer tre smaker.

– Körsbärspannacotta, mango och sockervadd i en bägare tack, säger jag.

Den sistnämnda smaken lät för udda för att jag skulle kunna motstå att prova. Den är ljusblå i färgen, och beskrivs som en halvsorbet.

montis gelato i gallerian, italiensk glassNär jag fått min glass säger jag adjö till Sergio och hans trevliga personal och tränger mig ner på en av bänkarna i Gallerian.

Miljön är hektisk, ljuset en aning för starkt och bänken obeskrivligt obekväm. Överallt myllrar stressade människor fram. De som inte bär på shoppingpåsar har sina smartphones redo i högsta hugg. Alla går med bestämda steg med blicken riktad rakt fram och fokus någon annan stans.

Trots det, eller kanske just på grund av allt det, känns det härligt att sitta ner och för en stund bara vara en betraktare. Att i lugn och ro bara mumsa på gelaton medan livet bara springer förbi.

Mangoglassen är frisk, god och lagom söt, precis som en solmogen mango. Pannacottaglassen är inte så dum den heller. Mild och len med lagom mycket körsbär. Bäst är lite otippat den blå sockervaddsglassen. Den smakar nog lite sockervadd. Fast kall, och inte riktigt lika söt.

montis gelato i gallerian, italiensk glass

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter