Annorlunda glassupplevelser i Ejas Trädgård

glass i ejas trädgårdIbland är det inte bara glassen i sig som bjuder på upplevelsen, utan omgivningen och uppläggningen gör minst lika mycket. I Ejas trädgård njuter man av maffig glass till tonerna av rasslet från Halländsk bokskog.  

Ett frö såddes när Jess Nyström sommarjobbade i en glasskiosk på ett Äventyrsland förra sommaren. Efter ett besök på glassparadiset Smultronstället i Söderköping började tanken gro, och lagom till midsommar 2012 hade familjen Nyströms trädgård blommat ut till en glassrestaurang med bordsservering, glassmeny, roliga fat och skålar.

Ejas sexpack - fås i valfria smaker

Ejas sexpack - fås i valfria smaker

– Jag blev heltänd på själva glassrestaurang-konceptet. Funderade varför inget liknande fanns på vår hemmaplan… och sen tog det bara fart från där, säger Jess glatt.

Glassen köper hon från Sia i Slöinge, så klart.

– Jag tycker att en glassrestaurang i Halland ska ha halländsk glass, säger hon.

Nu trängs smaker som honung –chèvre med lakrits, plopp och macadamia caramell.

– Vi har tolv till femton olika uppläggningar, berättar Jess.

Glassrätterna som serveras är inspirerade av gården där glassrestaurangen ligger, Granet. Händelser, platser och minnen från förr har fått ge underfundiga namn och oväntade smaksättningar åt olika glassar som alla är en liten upplevelse i sig.

Gullkullen är en till exempel en gul liten dröm av marula-ananas och passionssorbet, med bitar av papaya och mango som ligger dränkta under noisettetopping.  I verkligenheten var det en plats dit mormor Eja (som fått ge namn åt glassparadiset) tog sina barnbarn för att plocka kantareller.

glass i ejas trädgård

Glass i Eja's trädgård

Förutom den fantasifulla glassmenyn erbjuder Eja’s trädgård också saft och färskbryggt prezzokaffe, serverat i en lantlig och pittoresk miljö.,

Restaurangen ligger i en grön härlig trädgård i utkanten av Åkullas sagolika bokskogar. Inte långt därifrån ligger Öströö slott, fint beläget vid Ottersjöns strand, och med en fårfarm i nära anslutning. I närheten finns också ett B & B och ett yogacentrum dit man kan bege sig för en retreat.

Och vem sa att den svenska landsbygden inte lever?

Eja’s trädgård har öppet 13-19, men tiderna varierar så ett tips är att kolla in facebooksidan innan ni hoppar upp på cykeln, eller ställer in bilens GPS.

glass i ejas trädgårdTrädgården kan vara svår att hitta, så här är en liten vägbeskrivning:

Från söder: E6 mot norr, sväng av avfart Tvååker, kör genom samhället mot Dagsås, efter Höråsens Växtodling sväng vänster, kör genom Dagsås förbi kyrkan, vid T-korsning vid Dagsås Smedja sväng vänster mot Varberg, sen har ni Eja´s Trädgård på vänster sida mitt i backen.

Från Norr: E6 mot söder, sväng av vid avfart Tvååker, sedan se beskrivning ovan.

 Text: Camilla Grönbladh
Foto: Ejas Trädgård

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter