Arton smaker på kreddiga Söder

18 smaker glassmakeri på SöderMitt i asfaltsdjungeln inte långt från Mariatorget säljer 18 smaker egentillverkad tillsatsfri glass. Året runt serveras 18 smaker, anpassade efter säsong. Och smaken? Så jävla god.

Mer Söder än så här blir det inte, tänker jag när jag passerar den lilla smala uteservering som byggts upp på den redan mycket trånga trottoaren.

Vid en parkerad cykel sitter en kvinna och en man med indiestil. Kvinnan har tjocka svarta mediaglasögon och en stilig hund som stitter vackert.

På bordet står en ängslig plastblomma, och bredvid sitter två män med avslappnad stil som även de utstrålar kulturarbetare. Jag funderar på om det är deras gemensamma barn som matas med glass ur en liten bägare. Förmodligen inte.

Luften är full av avgaser, vi befinner oss på Timmermansgatan, bara några meter från Stockholms mest förorenade väg, Hornsgatan.

En skylt beskriver glassen som naturlig, färsk och till så stor del som möjligt ekologisk.

Känns som en liten tröst i partikelluften.

I18 smaker glassmakeri på Södernne i glassbutiken känns luften sval och fräsch. Delägaren Dan Falkenberg står bakom disken och serverar leende dagsfärsk glass i arton olika smaker.

Smakerna varierar från dag till dag efter humör och årstid.

– Den mest udda glassen vi har haft på menyn måste vara semla, säger Dan, och tillägger att den också varit en av de allra godaste.

Men den som blir sugen på att prova måste vänta till februari, på 18 smaker håller man fast i fettisdagstraditionerna.

Om man är av typen som inte gillar överraskningar kan det vara en fördel att inför sitt besök gå in på arton smakers hemsida. Där listar man vilka smaker som finns i glassdisken för dagen.

Förutom klassiker som vanilj, choklad och jordgubb som alltid finns på menyn så kan man hitta exotiska varianter som lime- och myntasorbet, ingefärsglass och mystiska smaker som Soldiers kiss, vars smak avslöjas först vid provningstillfället. Nästan alltid finns det veganalternativ.

Glassen som tillverkas på 18smaker är tillsatsfri.

– Vi försöker in i det längsta tillverka glassen av ekologiska och säsongsbetonade råvaror, säger Dan.

Konceptet verkar fungera, och glassen uppskattas av kunderna.

– Jättegod, säger indiemannen i keps och får medhåll från indiekvinnan med svarta bågar.  Själv var jag för mätt för att prova. Efter en heldag i Stockholm med besök på tio olika glasställen gick det inte att få ner en enda tugga.

När jag inför mitt Stockholmsbesök hörde mig för i bekantskapskretsen vilka glasställen som var värda ett besök var 18 smaker tillsammans med StikkiNikkis den glassbar som fick allra flest rekommendationer.

Gemensamt för alla glasscaféer jag fick rekommenderade var att de alla har egen glasstillverkning. Konstigt nog låg de också alla på söder. Kanske har jag för många kulturarbetare i min bekantskapskrets…

En kurir fick göra smaktestet en tid efter mitt eget besök på 18 smaker. Fyra av 18 provsmakades; lime, lakrits, mörk choklad och polka. Och omdömet?

– Så jävla god! Fan, nu kommer jag ju bli stammis och fet på köpet.

Limeglassen beskrivs som perfekt avvägd mellan friskt syrlig och härligt söt, lakritsglassen var nästan lika god som salta fiskar, mörka chokladen var syndigt läcker och polkan uppiggande och god.

– Perfekt att avsluta med polka, efteråt kändes det lika friskt i munnen som om jag precis borstat tänderna.

18 smaker glassmakeri på Söder

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter