Hemmagjord bubbelgumglass

hemmagjord bubbelgumglass med smak av hubbabubbaHemmagjord bubbelgumglass med smak av hubbabubba blev konstigt nog en större hit bland mina vuxna provsmakare, än bland barnen. Passar utmärkt med färska jordgubbar.

Bubbelgumglass tillverkas av flera svenska glasstillverkare, från och med i år görs den även av Åhusglass i laktosfri tappning.

Den här hemmagjorda varianten är godare än någon annan bubbelgumglass jag smakat. Men det är kanske för att jag valt att smaksätta den med hubbabubba, en gammal barndomsfavorit.

Själva tuggummit silas bort, efter att den fått koka ett tag, så glassen i sig innehåller inga sega rester. Däremot kan det vara kul att servera lite tuggummikulor till, mest för att det ser trevligare ut.

Jag övervägde ett tag att hälla i lite röd karamellfärg, för att få glassen rosafärgad. Men sen bestämde jag mig för att det är bäst att hålla sig borta från onödiga tillsatser.

Bubbelgumglass med smak av Hubba bubba (8 portioner)

3 äggulor
knappt 2 dl socker
3 ¾ dl mjölk
3 ¾ dl grädde
2 paket hubba bubba
En näve tuggummikulor till servering

Blanda mjölk och grädde i en kastrull. Hacka upp alla tuggummin i små bitar ( dela varje bit i fyra till sex delar) och lägg bitarna i mjölkblandningen. Koka upp allt på medelhög värme, låt sedan blandningen stå och dra sig på svag värme i cirka trettio minuter.

Under tiden du väntar vispar du samman äggulor och socker tills blandningen blivit luftig och ljusgul. Ställ den sedan åt sidan.

Sila mjölk- och tuggummiblandningen genom en finmaskig sil. Använd en träslev för att pressa igenom vätskan.

Vispa gradvis ner mjölkbladningen i äggbladningen.

Lägg sedan glassmeten i en kastrull och värm på låg värme upp till 84 grader. Om du inte har någon termometer till hands kan du använda dig av en träslev – när smeten är tillräckligt tjock för att täcka baksidan av sleven är den klar. Det är viktigt att den inte börjar koka, då blir det äggröra istället för glass…

Häll upp smeten i en skål. Låt svalna i rumstemperatur, sedan låter du den stå i kylskåp i minst fyra timmar, helst över natten.

Rör om smeten innan du häller ner den i glassmaskin. Följ sedan glassmaskintillverkarens instruktioner.

Tags: , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter