Vaniljglass med honung och röda vinbär

röda vinbär vinbärsglass receptJust nu svämmar trädgården över av mogna vinbär. Röda härliga klasar med bär som skimrar som juveler i solljuset. Här är glassrikets favorittips på kombon glass och röda vinbär.

De svarta vinbären är fortfarande bara ljust lila, medan de röda är som allra bäst. Syrliga och söta på samma gång.

Att servera färska bär med vaniljglass är en klassiker som min farmor ofta bjöd mig på som barn. Då var jag inte helt förtjust i de sura bären. Men nu tycker jag att kombinationen är jättegod. Är glassen hemmagjord, och serverad tillsammans med chokladsås så är det en riktig gourmeträtt, i mitt tycke.

När det kommer till vaniljglass finns det ju hur många olika varianter som helst. Jag håller på att prova mig igenom alla jag har hemma.

Den här honungsötade glassen som jag provade göra visade sig vara en riktig hit, trots att jag i brist på vaniljstång fick använda mig av vanillin (använde två teskedar istället för vaniljstången).

Resultatet är en lite…tuggig vanilglass med härlig honungssmak. Använde flytande honung. Men jag tror att det kanske t o m är bättre med fast. Receptet kommer ursprungligen från den kanadensiska receptboken Ice cream bible.

Servera glassen tillsammans med bär, och varm eller kall chokladsås. För extra mumsighet kan du också smula över lite kakbitar…

Kolla också in Glassrikets tips om yoghurtglass med rödavinbär, och vinbärssorbet.

röda vinbär vinbärsglass receptHonungssötad vaniljglass ( 4 port)
4 äggulor
1,25 dl honung
2,5 dl vispgrädde
2,5 dl mjölk
1 vaniljstång (eller 2 tsk vaniljsocker)

Vispa ägg och honung tills det blir en ljusgul fluffig massa. Ställ åt sidan.

Blanda mjölk och grädde i en kastrull, koka upp på medelhög värme.

Låt svalna en kort stund medan du med hjälp av en kniv skrapar ut fröna ur vaniljstången. För att kunna göra det måste du först dela stången på längden.

Vispa sedan försiktigt ner mjölkblandningen i äggblandningen.Häll tillbaka allt i kastrullen. Tillsätt vaniljen. Låt sjuda upp till 84 grader, eller tills smeten är tjock nog att täcka baksidan av en träslev.

Häll upp i en ren skål, låt svalna i rumstemperatur och ställ sedan in smeten i kylskåp över natten.

Dagen efter häller du smeten i en glassmaskin, och följer tillverkarens instruktioner.

Tags: , , , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter