Glassriket testar glass med smak av honung-chèvre

Honung-chèvreglass med pinjenötter– Fy sjutton, den smakar ju get! Utbrister en av kunderna som just fått smaka på Sias nya glass med smak av honung-chèvre. En glass som kräver tillbehör för att inte klassas som en besvikelse.

I månader har jag gått omkring och suktat efter Sias nya skopglass med smak av pinjenötter, honung och chèvre. Jag älskar verkligen kombinationen. Chèvre är något jag alltid går omkring och är lite småsugen på, jag kan äta det när som helst, och till vad som helst.

Därför var besvikelsen stor när jag äntligen fick provsmaka en kula.

– Fy sjutton, den smakar ju get, sade kvinnan i glasskön när hon fick provsmaka en sked. Efter att själv ha smakat på några tuggor kunde jag inte annat än hålla med.

För getsmaken är dominerande, lite unken och inte särskilt god. Tillsammans med honungens läbbiga konsistens blir det inte annat än ett bottenbetyg. Plus för pinjenötterna. De smakar som pinjenötter brukar smaka.

Jag tog med mig halva kulan hem. Tänkte att den kanske kunde lyftas av att serveras tillsammans med ruccola och rostat bröd, precis som jag oftast brukar servera chèvre.

Och ja, smaken lyftes avsevärt och helt plötsligt blev glassen helt ätbar. Ruccolan fungerade utmärkt, och det rostade brödet gjorde också sitt till. Eftersom glassen var så läbbig att äta ur bägare blev jag förvånad över att smaken kunde lyfta så mycket. Betyget gick genast från en etta till en trea.

Honung-chèvreglass med pinjenötter getostglassHonung-chèvreglass med pinjenötter

Utseende: Fin ljusgul glass med synliga pinjenötter och rikligt med gyllene honung.

Smak: Mindre angenäm, väldigt mycket getsmak. Lagom sötma. Honungen smakar inte så mycket. Pinjenötterna är goda och lyfter den totala smakupplevelsen.

Konsistens: När jag ringlar honung över glass brukar den frysa till och bli mer som seg kola. Här är honungen som gele. Pinjenötterna ger tuggmotstånd utan att vara hårda. Glassen i sig är len och inte isig.

Kommentar: En besvikelse. Stor sådan. Höga förväntningar gjorde att hela upplevelsen blev ett magplask. Läbbig honung, unken ostsmak. Men sötman är välbalanserad, och pinjenötterna goda. Glassen kräver tillbehör som neutraliserar getsmaken. Om jag köper den igen ska det vara för hemmabruk, och då serverat med rostat bröd och ruccola,. Mer som en kul grej, än för god smak.

Betyg: 1/5 om du äter den i bägare, 3/5 med klassiska chèvretillbehör.

Kommer köpa igen? Kanske om den fanns i halvliterspaket.

 

 

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter