Hemgjord chokladglass utan ägg

hemgjord chokladglass utan äggDen här äggfria glassen smakar som chokladmousse, fast godare. Servera gärna med en nypa flingsalt.

Som bilden avslöjar smälter glassen ganska fort. Speciellt om den läggs upp på en alldeles för varm tallrik i ett tjugofemgradigt kök…

När man gör glass efter det här receptet tjänar man mycket på att välja choklad av hög kvalitet och med hög kakaohalt.

Jag serverade chokladglassen med en nypa havssalt, det låter kanske konstigt men blir jättegott. Hade också lite syrlig vinbärssås till. Kombinaitonen blev väldigt lyckad, enligt både mig och middagsgästerna.

Vinbärssåsen är supersimpel – koka upp lättsockrade vinbär. Sila av genom en finmaskig sil. Det blir inte så mycket, men eftersom smaken blir så koncentrerad räcker det med några droppar på tallriken.

För att fullända rätten hade det varit gott med någon krispigt, som ett havreflarn eller liknande. Det ska jag nog ha nästa gång. Den här gången hade jag lite chokladtryffel som jag skivat och serverade vid sidan om. Det var gott det också, men inte så krispigt.

hemgjord chokladglass utan äggChokladmousse glass (6-8 portioner)
375 gram mörk choklad
5 dl mjölk
5 dl grädde
1,25 dl strösocker
1 tsk äkta vanilj ( kan bytas mot fröna från en vaniljstång)

Smält chokladen över ett vattenbad eller i micron.
Blanda mjölk, grädde och socker i en kastrull, sjud upp under omrörning. Vispa försiktigt ner chokladen i mjölkblandningen tills smeten blir slät. Blanda sedan ner vaniljen.
Häll upp i bunke som går att täcka över. Låt glassmeten svalna i rumstemperatur, ställ den sedan i kylen över natten.
Rör om innan du häller smeten i glassmaskin. Följ sedan maskinens instruktioner. Om glassen upplevs som lös kan du ställa in den i frysen cirka en timme innan du serverar den.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter