Citronglass kryddad med dill

Citronglass kryddad med dill, dillglassCitron och dill är en lyckad kombination i många sammanhang. Glass är inget undantag. Dillglass är jättegott.

Låt dig inte avskräckas av dillen. Jag var själv lite skeptisk när jag läste receptet på dillglass i The Ice Cream Bible. Man tänker ju snarare på kräftor och färskpotatis än på smaskig efterrätt när man hör ordet dill.

Men faktum är att dillen och citronen blir perfekta komponenter i denna glass, som inte bara bjuder på goda smaker utan också fungerar utmärkt som samtalsämne.

Jag var rädd att glassen skulle bli för fet och isig, eftersom den inte innehåller någon mjölk utan bara grädde. Men eftersom man häller i ganska mycket citronsaft i smeten så är det inget att oroa sig för. Glassen blir fyllig och len, frisk och samtidigt väldigt söt.

Funderar på att göra denna glass till en kräftskiva senare i augusti. Då kommer jag nog att servera den med något tillbehör som inte är så sött, som till exempel parmesanchips. Tror att den kombinationen kommer fungera ypperligt. Har du själv någon serveringsförslag får du gärna tipsa mig.

Citron- och dillglass (6 port)
3 äggulor
2,5 dl socker
5 dl vispgrädde
1 msk citronzest
1 msk färsk hackad dill
0,75 dl färskpressad citron

Vispa äggen tillsammans med hälften av sockret ( 1,25 dl) tills det blir en ljusgul fluffig smet.

Häll grädde i en kastrull och tillsätt citronzest och resten av sockret. Koka på medelhög värme tills sockret löst upp sig. Vispa sedan gradvis ner den varma gräddblandningen i äggsmeten.

Häll tillbaka allt i kastrullen. Tillsätt dill och låt sedan smeten sjuda upp till 84 grader ( använd termometer). Går temperaturen upp över 85 grader  blir det äggröra, så stå beredd. När rätt temperatur är nådd häller du snabbt över smeten i en bunke. Låt sedan smeten svalna i rumstemperatur innan du ställer in den i kylen. Låt den stå där tills den kylts ner ordentligt, helst över natten.

Dagen efter rör du om i smeten ( dill och zest samlar sig gärna på botten) innan du häller den i glassmaskinen. Därefter följer du glassmaskinens instruktioner.

Servera direkt. Vill du ha glassen fastare ställer du in den i frysen en timme eller två innan servering.

Kan förvaras i frysen i upp till en vecka utan att förlora smak och konsistens. Har glassen blivit hårdfrusen mår den bäst av att stå en halvtimme i kylen innan servering.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter