Snart kommer glassrean!

glassrea extrapris på glassDen usla sommaren gör att glassen förblir orörd i frysdiskarna. Försäljningen har minskat med upp till tjugo procent, och alla lager håller på att bli fulla. Snart kommer glassrean.

­– Säljer man inte slut så går man in i det för stora lagret på hösten och då får man anpassa höstproduktionen och organisationen därefter. Det leder ju till ganska mycket prissänkningar för att sälja ut lagret, sade Per Stenström, ordförande för Svenska Glasstillverkarföreningen i en intervju med Sveriges Radio tidigare i sommar.

– Juni månad i år var ju ingen bra månad. Där har man tappat mellan 15 och 17 procent. Jag vet inte den exakta siffran men det ligger där någonstans, sade Per Stenström.

Då hoppades man att juli skulle bjuda på bättre väder än maj och juni. Trots att vädret bättrat sig lite de senaste dagarna så är facit för juli ändå ganska dystert för glasstillverkare och glassförsäljare.

– Det är en bedrövlig sommar rent ut sagt, säger Per-Olof Holst, platschef på Åse Glass i Trollhättan, till Sveriges radio väst. Han berättar att en hel del av all glass som tillverkas åker direkt till lagret, istället för ut till butikernas frysboxar.

Vanligtvis brukar Åse glass vara tämligen opåverkad av väderförhållandena eftersom man producerar hushållsförpackningar, en kategori som inte är lika väderkänslig som styckglassar. Men i år har all glasskonsumtion minskat.

– Jämför man försäljningen det första halvåret 2012 med första halvåret förra året så har vi tappat ungefär 9 procent, säger han. Vi vill inte bromsa produktionen för mycket nu eftersom vi inte vet hur framtiden ser ut eller om försäljningen helt plötsligt går upp i slutet av juli och augusti, säger Martin Hesselgren, marknadschef på Triumfglass till Sveriges radio.

Sveriges radio har även varit i kontakt med Rättviks glass, som hittills märkt av en tioprocentig nedgång.

– Vi har funnits så pass länge så vi klarar av en sådan här sommar. Men kanske inte två-tre sådana, säger vd Henryk Nouvel som startade Rättviks glass för tio år sedan.

Glassriket har noterat att glassrean påbörjats redan nu. I flera butiker har vi sett GB:s tvåliterförpackningar säljas ut för 10-15 kronor, och halvlitersförpackningarna har kostat kring femkronan. Andra glassmärken har dock inte börjat rea ut sina förpackningar ännu.

Tags: , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter