Svalkande tesorbet med smak av earl grey

glassrecept teasorbet, tesorbet, thesorbet, earlgreysorbet, issorbetÄntligen sol och värme så att glassen får en funktion. Dagen är som gjord för en svalkande tesorbet med citron och honung.

Just som vi nästan hade gett upp hoppet om att få uppleva en varm sommardag vid stranden så kom äntligen både solen, värmen och alla sommargäster.

Den spöklika stämningen vid hamnen är som förbytt. Glada människor i färgglada flytvästar står på kö för att få ner sina båtar i sjön.

Med fladdrande hår och bara överkroppar glider tjugoåringar förbi på vattenskidor och uppblåsbara bananer medan vi mumsar vattenmelon och gräver i chipspåsar.

Man vill ju inte slösa bort soltimmar på matlagning när man spenderat en hel sommar i kallt, molnigt renoveringsmörker…

Men glass har vi gjort. Redan igår mixade jag ihop en bas till en tesorbet. Försökte mig på samma sak redan förra veckan, men då misslyckades det totalt. Tror att jag hade i för mycket socker den gången.

Dagens recept fungerade bättre, nu hade jag dragit ner sockermängden ganska rejält. Slutprodukten blev en ganska vuxen, isig sorbet som är mer svalkande än söt. Den som vill ha mer sötma kan med fördel servera glassen med lite akaciahonung på toppen, tillsammans med  färskrivet citronzest.

Tror att sorbeten också fungerar ypperligt att servera som en istefloat – det vill säga du häller på en skopa på toppen av ett glas iste. Kanske lägger du också i lite isbitar och citronskivor…

Naturligtvis går det att använda vilken typ av te som helst till detta recept. Nästa gång ska jag använda russian earl grey för starkare citrustoner.

glassrecept teasorbet, tesorbet, thesorbet, earlgreysorbet, issorbetTeasorbet

5 dl vatten
1,25 dl strösocker
2 påsar earl grey te
1 citron
1 tsk äggvita

Häll vatten, socker och tepåsar i en kastrull. Låt koka upp och sedan stå och sjuda i cirka femton minuter. Pressa sedan i juicen från citronen och rör om.

Häll upp blandningen i en behållare med lock. Låt den stå och svalna i rumstemperatur en stund. Ställ den sedan i kylskåpet över natten ( eller tills vätskan har en temperatur på minst 4-5 grader)

Plocka upp tepåsarna och häll vätskan i en glassmaskin. Efter ungefär halva tiden tillsätter du äggvitan. Det funkar även utan ägg, men då blir sorbeten lite isigare i texturen.

Skrapa sedan ut sorbeten ur glassmaskinen, och ställ i frysen minst två timmar innan servering.

Servera gärna med citronzest på toppen.

Tags: , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter