Kokosglass gjord på överblivna äggvitor

recept på hemgjord kokosglass med citrongräsOfta när man gör egen glass får man en massa äggvitor över. Då kan man passa på att göra denna thai-inspirerade kokosglass med smak av både lime och citrongräs.

Vad ska man göra med alla äggvitor? Är en fråga många glassmakare ställer sig. Även om maränger är gott så kan man ju inte göra hur många som helst.

Därför blev jag så glad när jag i Jan Hedhs bok Glass Passion läste om glass på äggvitor. Visserligen fanns det bara två recept, men det är alltid något.

Äggvita i glass är annars något jag bara använder mig av när jag gör sorbet. Då brukar jag hälla i en tesked eller två några minuter innan glassen är färdig. Det förbättrar konsistensen och gör sorbeten mindre isig.

Enligt glassmästare Hedh får glass som är bunden med äggvita istället för med äggula en annan konsistens och känns mycket kallare i munnen.

Konsistensen blir lite, vad ska jag kalla det, hårdare. I alla fall är det min erfarenhet efter att ha testat kokosglassen på äggvita. Den smälter inte heller riktigt lika fort som äggulebaserad glass.

Och smaken då? Jo den smakar faktiskt helt okej. Smakar Thailand för mig. Friskt och gott, med touch av lime. Jag var lite skeptiskt inställd till en början, men när jag väl provsmakade den färdiga produkten så var den inte så dum. Känns att den är mindre fet än gräddbaserade ägguleglassar. Dessutom gillar jag den snövita färgen. Skulle nog fungera bra i en somrig glassdrink.

recept på hemgjord kokosglass med citrongräsVit kokosglass med citrongräs (6-8 portioner)
2 gelatinblad
4 citrongrässtjälkar
5 dl mjölk
500 g osockrad kokosmjölk
50 g honung
200 g äggvita ( ca 6 stycken)
2 dl socker
2 st limefrukter

Lägg gelatinet i kallt vatten. Låt ligga i minst 10 minuter
Krossa citrongrässtjälkarna och lägg dem i en kastrull. Häll på mjölk, kokosmjölk och honung. Koka upp och dra sedan av från plattan. Låt stå och dra i 30 minuter.
Vispa äggvita och socker till ett styvt skum.
Plocka upp citrongrässtjälkarna. Häll mjölkblandningen över äggvitorna och rör om.
Häll över blandningen i en kastrull, värm upp till 84 grader ( först då blir alla albuminer i äggvitan bundna) . Häll sedan över glassmeten i bunken
Lägg i gelatinet, rör om tills det löst upp sig. Vispa sedan med en kraftig stavmixer och sila sedan genom en finmaskig sil. Häll upp i behållare med lock och kyl ner så snabbt som ner till kylskåpstemperatur.
Låt mogna i kylen till nästa dag.
Dag två tvättar du limefrukten noggrant. Riv av zest att använda till serveringen. Pressa ur limesaften och häll i glassmeten. Mixa in med stavmixer.
Frys i glassmaskin enligt tillverkaren instruktioner.
Låt stå en timme i frysen innan servering.

 

Tags: , , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter