Ölglass – svalka dig med en gräddig porter

glassrecept ölglass, porterglass, pilsnerglassÖlglass kan göras på många sätt. Nu har Glassriket testat att göra den på Porter. Glassen fick blandade omdömen av testpanelen.

Under fotbolls-EM tipsade Glassriket om ett oprövat glassrecept på Porterglass. Nu i OS-tider är det åter aktuellt med chips och öl framför tv:n och vi beslöt oss för att prova receptet.

Glassen görs på ett avkok av en flaska porter och på vispad grädde. I originalreceptet från webkokboken sötas glassen enbart med farinsocker. Vi lade till en matsked råsocker. Känns som vi kunde ha haft i ännu mer.

Glassen görs utan att man sjuder upp blandningen till 85 grader, vilket sätter krav på att äggulorna man använder är ”säkra”.

Nästa gång vi provar denna glass kommer vi nog inte att vispa grädden, utan istället göra en klassisk glassmet på nedan listade ingredienser. Det vill säga – äggen och sockret vispas, grädden och porteravkoket kokar upp, hälls i äggsmeten och får sedan sjuda till 84-85 grader.

En testpanel bestående av fyra vuxna personer har fått provsmaka skapelsen, som serverades tillsammans med chokladflingor och salta jordnötter.

En testperson, som tycker illa om smaken av mörkt öl, gillade inte glassen. En tyckte att glassen var…sådär, skulle varit bättre utan de salta jordnötterna, medan två tyckte att glassen var helt okej, en kul omväxling.

glassrecept på snabb hemmagjord ölglass, porterglass, pilsnerglassÖlglass (6-8 port)
5 dl  mörkt öl ( ex porter eller stout)
3 msk farinsocker
1-2 msk råsocker
6 äggulor
5 dl grädde

Koka upp öl och farinsocker i en kastrull, låt det puttra tills endast en tredjedel av vätskan återstår. Låt den stå och svalna en stund.
Vispa äggulorna och sockret till en fluffig smet. I en annan skål vispar du grädden. Vänd sedan försiktigt ner äggen i grädden, och sedan även den svala ölsirapen.
Ställ in i kylen någon timme innan du kör smeten i glassmaskin.

Tags: , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter