Beslut i EU: Glassen får egen dag

Europeiska gelatodagen glassdagen

Få vet ännu om det. Men den närproducerade glassen har faktiskt fått en egen dag, efter ett färskt beslut i EU-parlamentet.  Den 24 mars ska framöver förknippas med glass och hantverksglädje.  

Jag som tidigare raljerat över hur USA:s president Roland Reagan i mitten av 80-talet kunde få amerikanska senaten att rösta igenom införandet av en nationell glassmånad och en nationell glassdag får nu ta och rodnande plocka upp hakan från golvet när jag inser att samma typ av röstning skedde i EU-parlamentet bara dagar innan jag skrev mitt inlägg.

Inte för att jag har något emot nationella eller internationella glassdagar, tvärtom. Jag välkomnar allt som har med glassfrämjande att göra. Men jag är väldigt nyfiken på att få reda på bakgrunden till att glass blev ett ämne för EU-parlamentet.

europeiska glassdagen gelatodagen 24 marsDen femte juli i år röstade nämligen 584 EU-ledamöter för instiftandet av den europeiska dagen för hantverksmässigt tillverkad glass.  Endast 26 ledamöter röstade emot, sju lade ner sina röster.

Ärendet låg som en punkt mellan ämnen som våld mot lesbiska kvinnor i Afrika  och yttrandefrihet i Vitryssland.

Initiativtagare till förslaget om instiftandet av en dag för hantverksmässigt tillverkad glass var den italienska kristdemokraten Sergio Paolo Francesco Silvestris. En 39-årig före detta journalist med universitetsexamen i farmakologi som enligt egen utsago varit politiskt verksam sedan mitten av nittiotalet.

europeiska glassdagen gelatodagen 24 mars

Sergio P F Silvestris

– Jag hoppas att införandet av en europeisk dag för hantverksmässigt producerad glass ska leda till en boost för den europeiska glassen, en produkt som tillverkas lokalt av färska råvaror, vilket är bra för miljön, säger han. Innan röstningen hade alla närvarande ledamöter fått en chans att provsmaka äkta italiensk gelato.

Det som är så bra med EU, och som många kanske inte tänker på, är att alla beslut filmas och översätts så att vem som helst med ett enkelt klick kan se de voteringar och diskussioner som ligger till grund för alla beslut som fattas.  Skärmdumparna jag visar här på sidan kommer därifrån.

På en annan EU-sida kan man också läsa en perfekt översättning av skälen till varför Europa behöver en dag för hantverksmässigt tillverkad glass.

Där berättas att den europeiska glassektorn sysselsätter omkring 300 000 personer, framförallt unga. Inom EU finns 50 000 glassbarer, och trenden är att glassförbrukningen gradvis håller på att bli mindre säsongsbunden. Den årliga omsättningen för glassindustrin ligger på hundratals miljoner euro.

glassens dag, gelatodagen, 24 marsAtt det rör sig om just färska mjölkprodukter tycker EU är bra, man ser den hantverksmässiga glassen som en kvalitetsprodukt som är säker och som kan ge jordbruks- och livsmedelsprodukter en starkare profil i medlemsländerna.

Man vill därför uppmuntra medlemmarna till att stödja lokal och småskalig glassproduktion eftersom detta är en näringsgren där EU kan vara med och konkurrera, vilket man anser vara extra viktigt med tanke på den nuvarande krisen som slagit hårt mot många mjölkproducenter.

Den 24 mars nästa år blir den allra första europeiska glassdagen. Skriv in det i kalendern. Särskilt om du driver en egen glassfabrik, eller har en glassbar. Vi konsumenter får ställa in oss på att svulla. Dagen efter, den 25 mars, är det ju våffeldagen. Men den finns det mig veterligen inget EU-beslut om, så den kan man kanske ta lite lättare på…

Jag återkommer till ämnet när jag vet mer om Silvestris kopplingar till glassindustrin, och annat intressant kring det hela, som varför man anser att just 24 mars är den perfekta glassdagen.  Är också nyfiken på hur många EU-miljoner som kommer att läggas på marknadsföringen av detta påfund. Och kommer den svenska staten åter att kalla in Bindefeldt? Frågorna är många. Jag misstänker att svaren blir långa.

Foto: Camilla Grönbladh/ EU

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter