Överblivna äggvitor – baka silverkaka

äggvitekaka silverkaka recept för överblivna äggvitorGlassriket fortsätter bygga på sin lilla receptsamling för äggvitor – produkten som (nästan) alltid blir över när man tillverkar egen glass. Denna gång presenterar vi silverkakan.

Som vi tidigare konstaterat så går det ju inte att vispa ihop maränger av alla äggvitor som blir över när man gör egen glass.

Många grundrecept som vi brukar hålla oss till innehåller sex äggulor. Sex medelstora äggvitor är ungefär lika mycket som två deciliter, och de brukar tillsammans väga omkring 150 gram (en stor äggvita brukar vara kring 2 msk och väga cirka 25 gram).

Ett bra tips vi  fått av den internationella glassgurun David Lebovitz är att frysa de överblivna äggvitorna, istället för att bara ställa in dem i kylskåpet för att låta dem stå där tills de blir för gamla (det händer tyvärr fortfarande att jag faller tillbaks till detta beteende). Kom bara ihåg att märka förpackningen med hur många äggvitor fryspaketet innehåller så är det superpraktiskt att använda vid bak (eller om du vill prova på en äggviteglass).

Senaste äggviteprodukten som tillverkades i Glassrikets provkök är en sockerkaka som är känd under namnet silverkaka.
God, blev omdömet. Testpanelen bestående av fem ganska kräsna barn slukade hela kakan i ett vips. Toppbetyg, skulle man nästan kunna säga. God att servera tillsammans med glass och färska bär. Vill du göra det extra lyxigt toppar du med lite grädde också.

Håll utkik efter fler äggvitetips här på Glassriket. Vi jobbar också på att få fram svaret på  gåtan: Vad gör alla stora glassfabriker med sina äggvitor?

äggvitekaka silverkaka recept för överblivna äggvitorMjuk äggvitekaka – Silverkaka
100 g smör + lite extra till smörjning av form
2 dl äggvitor ( ca 6 st)
1,5 dl socker
1.5 dl vetemjöl
0,5 dl potatismjöl
1,5 tsk bakpulver
zest från en obesprutad citron
0,5 dl Ströbröd eller kokosflingor

Sätt ugnen på 175 grader. Smörj och bröa en kakform med ströbröd eller kokosflingor. Vispa äggvitorna till ett fast skum. Skaka sedan försiktigt ner sockret. Blanda ihop de övriga torra ingredienserna med citronzestet. Smält smöret och häll ner det i äggvitesmeten. Rör sedan varsamt ner mjölblandningen. Häll i kakformen. Grädda i ugnens nedre del cirka 35 minuter.

Tags: , , , , , , , , , , , , ,

Author:Camilla Grönbladh

Journalist & fotograf med passion för glass camilla@glassriket.se

No comments yet.

Leave a Reply

You must be logged in to post a comment.

För oss som älskar glass! Glassrecept och glassnyheter